Οι εισαγγελείς ζητούν ισόβια για τον Γκιουλέν

Gazzetta team
Οι εισαγγελείς ζητούν ισόβια για τον Γκιουλέν

bet365

Ισόβια για τη διείσδυση «μέχρι και στο μικρότερο αιμοφόρο αγγείο» του κρατικού μηχανισμού ζήτησε ο εισαγγελέας στη δίκη του 74χρονου Τουρκοαμερικανού κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η υπεράσπιση του Γκιουλέν υποστηρίζει ότι η δίκη είναι πολιτική, ενώ ο Γκιουλέν δεν βρίσκεται στο εδώλιο καθώς οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία. Ο Γκιουλέν κατηγορείται ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν, κατασκευάζοντας κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, μελών της οικογένειας και της κυβέρνησής του. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι επίσης ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, Γιακούπ Σαϊγκιλί, ο οποίος έδωσε την εντολή να ερευνηθούν οι κατηγορίες διαφθοράς, καθώς και άλλα 67 άτομα, κυρίως αστυνομικοί.

Στους μηνυτές περιλαμβάνεται ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο γιος του Μπιλάλ, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι από τον Νοέμβριο υπουργός Ενέργειας, ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν.

Ο Γκιουλέν και ο Ερντογάν ήταν αρχικά σύμμαχοι, συνεργαζόμενοι για την επικράτηση του ήπιου ισλαμιστικού ρεύματος σε βάρος του κεμαλικού κράτους. Ο Γκιουλέν είναι επικεφαλής δικτύου σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δομών, οι οποίες ονομάζονται χιζμέτ. Μετά τη ρήξη, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το δίκτυο του Γκιουλέν δεν είναι παρά μία απόπειρα δημιουργίας ενός παράλληλου κράτους, με τη βοήθεια τρομοκρατικών μεθόδων. Οι αστυνομικές έρευνες για διαφθορά ανακοινώθηκαν με δραματικό τρόπο, συνοδευόμενες από ηχογραφημένα προϊόντα υποκλοπής, τον Δεκέμβριο του 2013. Μετά το αρχικό σοκ, η κυβέρνηση Ερντογάν επιδόθηκε σε εκστρατεία εναντίον του Γκιουλέν και των ακολούθων του, με αποτέλεσμα να συλληφθούν, να παυθούν από τα καθήκοντά τους ή να μετατεθούν δυσμενώς πάνω από 1.800 δημόσιοι υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί.

Επίσης, πιέσεις έχουν υποστεί κρίκοι του μηχανισμού Γκιουλέν στα μέσα ενημέρωσης, την παιδεία και την υγεία. Από την αρχή του χρόνου, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νταβούτογλου ακύρωσε τις συμβάσεις 21 ιδιωτικών θεραπευτηρίων που θεωρείται ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Γκιουλέν.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου υποστήριξε ότι οι οπαδοί του Γκιουλέν αποπειράθηκαν να δηλητηριάσουν τον πρόεδρο Ερντογάν. Η εφημερίδα «Μπουγκίν» γράφει ότι η «Τρομοκρατική Οργάνωση των Φετουλαχιστών» παρακολουθούσε στενά την προσωπική ζωή και τις δημόσιες κινήσεις του Ερντογάν, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα αποδεικνύει τις απόπειρες να τον δηλητηριάσουν. «Οταν το έμαθε αυτό ο Ερντογάν» είπε ο υπουργός Υγείας «τους ονόμασε Χασασί» (όνομα μεσαιωνικής σέκτας δολοφόνων). «Είχαν στρατηγική για κατάρρευση του κράτους εκ των έσω», είπε ο Τούρκος υπουργός, «σαν λύκοι που είχαν ντυθεί πρόβατα».

Σε άλλες εξελίξεις, η τουρκική κυβέρνηση εκτίμησε χθες ότι οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης θα έχουν ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του φιλοκουρδικού HDP, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για τη συνταγματική αναθεώρηση. Χθες, το κεμαλικό CHP εξέφρασε αμφιβολίες για τον βασικό στόχο της αναθεώρησης, που είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου.

Στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, η ψυχρότητα στις σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα οδήγησε τη Ρωσία να παγώσει τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον πυρηνικό τομέα, ακυρώνοντας τα προγράμματα κατάρτισης των μελλοντικών εργαζομένων του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Τελευταία Νέα