Ο Μπόνεφ για Βαζέχα και Παναθηναϊκό

Ο Μπόνεφ για Βαζέχα και Παναθηναϊκό

bet365

Ο Κρίστο Μπόνεφ ο προπονητής που έφερε τον Βαζέχα στον Παναθηναϊκό και εμπιστεύθηκε τον Νικοπολίδη αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες στο gazzetta.gr. Η έκπληξη όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά απολύθηκε αιφνιδιαστικά έπειτα από ραντεβού στα γραφεία της Motor Oil!

Ο Κρίστο Μπόνεφ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού» μετά το πέρας της έβδομης αγωνιστικής στη σεζόν (1989/90), αντικαθιστώντας τον Σουηδό Γκίντερ Μπένγκτσον.

Όπως τονίζει στο gazzetta.gr παρέλαβε μία ομάδα με καταρρακωμένο ηθικό κατορθώνοντας να την απογειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα, ωστόσο ο «θρύλος» του βουλγαρικού ποδοσφαίρου απομακρύνθηκε δίχως εξήγηση!

Ο 68χρονος προπονητής εξηγεί στο gazzetta.gr πως ανακάλυψε τον Βαζέχα, αναφέρεται στο ντεμπούτο του Αντώνη Νικοπολίδη με το «τριφύλλι» στο στήθος αλλά και στο ξαφνικό ραντεβού στα γραφεία της «Motor Oil» όπου του ανακοινώθηκε η απόλυση του μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η άποψη του για την πρόσληψη του στην ΑΕΛ αλλά και την επικράτηση του Παναθηναϊκού με 4-3 στο “Καραϊσκάκη».

«Ήμουν ο προπονητής που κατάφερε μετά από οχτώ χρόνια να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ανέλαβα την ομάδα ενώ είχε ξεκινήσει η σεζόν διαδεχόμενος τον Σουηδό Μπένγκτσον.

Μετά από τόσα χρόνια θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αδερφούς Βαρδινογιάννη και κυρίως τον Βαρδή γιατί μου εμπιστεύθηκαν τότε αυτή τη θέση, δίνοντας μου την ευκαιρία να δείξω την δουλειά μου.

Δούλευα καθημερινά πολύ σκληρά στην Παιανία. Θυμάμαι την πρώτη συνάντηση μου με τους παίκτες σε μία καφετέρια.

Τα είχαμε πει με τους Σαραβάκο, Δημόπουλο, Μαυρίδη. Προσπαθούσα να τους ανεβάσω το ηθικό. Πίστευα πως θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα εκείνη την σεζόν.

Τους έλεγα πως τίποτα δεν έχει κριθεί και πως πρέπει να παλέψουμε για τον τίτλο. Κατάφερα να τονώσω την ψυχολογία τους.

Η ομάδα πραγματοποιούσε εκπληκτικές εμφανίσεις και ρίχναμε 'τεσσάρες', Ήταν ευχαρίστηση να επικρατείς του Ολυμπιακού στο τελευταίο ματς στο 'Καραϊσκάκη' με 4-3.

Αφού ολοκληρώθηκε η χρονιά κάναμε προετοιμασία στη Γερμανία και πριν ξεκινήσει η σεζόν δώσαμε ένα φιλικό κόντρα στην Εθνική Ρουμανίας οπού νικήσαμε 3-2.

Είχαμε κάνει τα πλάνα μας και προετοιμαζόμασταν για τα ματς με την Λεχ Πόζναν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών όπως ονομάζονταν τότε.

Δεν πρόλαβα να κοουτσάρω την ομάδα. Με κάλεσαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της «Motor Oil» όπου μου ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας μας.

Ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη για μένα αυτό που συνέβη, αλλά πάντα ήμουν περήφανος για τον Παναθηναϊκό και το πρωτάθλημα που πήραμε».

Ο Κρίστο Μπόνεφ 25 χρόνια μετά την λύση της συνεργασίας του με τους «πράσινους» παραμένει με την απορία για το άδοξο φινάλε.

«Ακόμη και σήμερα δεν έχω καταλάβει γιατί έφυγα από τον Παναθηναϊκό. Ο κόσμος φώναζε το όνομα μου θυμάμαι στο φιλικό με την εθνική Ρουμανίας και όπως μου είχε πει τότε ένας οπαδός μας, ίσως αυτό δεν άρεσε.

Θυμάμαι όταν ρώτησα τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη για τους λόγους της αποχώρησης απλά έσπευσε να με αγκαλιάσει.

Πριν αναλάβω ήταν δύσκολη η κατάσταση στην ομάδα. Οι παίκτες δεν πίστευαν στον εαυτό τους, ενώ οι οπαδοί ήταν εξαγριωμένοι φωνάζοντας 'η ομάδα ανήκει στο λαό της'. Δουλέψαμε σκληρά όμως και πετύχαμε κάτι που δεν περίμενε κανείς».

Ο Βούλγαρος προπονητής είναι εκείνος που ανακάλυψε τον Κριστόφ Βαζέχα φέρνοντας τον στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα όπως τονίζει στο gazzetta.gr, αρχικά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δεν είχε σχηματίσει την ίδια άποψη για τον παλαίμαχο Πολωνό φορ.

«Είχα πάει στην Πολωνία για τον Βαζέχα όπου είχα ραντεβού με τον Γκόρσκι. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση αυτός ο παίκτης και δικαιώθηκα.

Έγραψε μεγάλη ιστορία στον Παναθηναϊκό. Θυμάμαι έδειχνα σε video στον Βαρδινογιάννη τον Βαζέχα και του έλεγα 'πρόεδρε πάρτον'. Μου απαντούσε 'δεν μου αρέσει το 9, προτιμώ το Νο 11'.

Τον είχα δει για πρώτη φορά στην αναμέτρηση της ΤΣΣΚΑ Σόφιας με την Ρουχ Χορζόφ. Έδειχνε καλός και ντόμπρος άνθρωπος.

Έτσι έλαβα την έγκριση της ομάδας και πήγα να του μιλήσω για τον Παναθηναϊκό. Είμαι περήφανος που τον έφερα στην Ελλάδα».

Ο Μπόνεφ στο σύντομο χρονικό διάστημα που έμεινε στον πάγκο του Παναθηναϊκού πρόλαβε να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ως βασικό τον Αντώνη Νικοπολίδη!

«Ο Νικοπολίδης αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Χάρηκα που τον άκουσα στην τηλεόραση να τονίζει σε δηλώσεις του πως: 'ο κ. Μπόνεφ μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω'. Φαινόταν πως θα γίνει σπουδαίος γκολκίπερ.

Τότε όμως είχε μεγάλο ανταγωνισμό. Παλαιότερα υπήρχε ο Σαργκάνης και στη συνέχεια ο Βάντσικ».

Ο άλλοτε ομοσπονδιακός προπονητής της Βουλγαρίας ανακαλεί στη μνήμη του το συγκλονιστικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη» που έληξε με νίκη του «τριφυλλιού»με 4-3.

«Ήταν ένα φανταστικό παιχνίδι. Θυμάμαι τον Γιάννη Σαμαρά σε αυτό το ματς πόσο καλός ήταν. Είχαμε νικήσει 4-3 και μετά τη λήξη της αναμέτρησης πήγα στο πάρκινγκ του γηπέδου για να πάρω το αυτοκίνητο μου. Εκεί βρίσκονταν οπαδοί του Ολυμπιακού. Δεν σταματούσαν να με βρίζουν αλλά δεν έδωσα σημασία».

Ο Μπόνεφ μετά τον Παναθηναϊκό συνέχισε την προπονητική καριέρα του στη Λάρισα. Όπως αποκαλύπτει στο gazzetta.gr, o Γιώργος Βαρδινογιάννης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για εκείνον στον τότε πρόεδρο της ΑΕΛ, Κώστα Σαμαρά.

«Η Λάρισα τότε έπειτα από 10 αγωνιστικές είχε μόλις έναν βαθμό. Ο πρόεδρος Κώστας Σαμαράς έδιωξε τον Γκμοχ και επικοινώνησε με τον Βαρδινογιάννη με τον οποίο ήταν φίλος.

'Για να σωθείς θα πάρεις τον Μπόνεφ' του είπε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Έτσι βρέθηκα στην ΑΕΛ. Δεν ξεχνώ τι έζησα με αυτή την υπέροχη ομάδα».

Περίοπτη θέση στο βιογραφικό του περιλαμβάνει το πρωτάθλημα που κατέκτησε αήττητος με τον ΑΠΟΕΛ αλλά και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Βουλγαρίας.

«Έζησα εκπληκτικές στιγμές ως προπονητής. Πέρασα τρία χρόνια στην Λάρισα. Ήταν φανταστικά. Επίσης δύο χρόνια στον Ιωνικό, ενώ στον ΑΠΟΕΛ πήρα ένα πρωτάθλημα αήττητος και δύο Κύπελλα.

Στη συνέχεια με παρακάλεσε ο πρόεδρος της βουλγαρικής ομοσπονδίας να αναλάβω την Εθνική Βουλγαρίας. Ήταν το 1996, η γενιά που οδήγησε την χώρα σε μεγάλες επιτυχίες στο Μουντιάλ τη Αμερικής. Ήταν βάσανο για ένα προπονητή να συνεργάζεται με αυτούς τους παίκτες. Μάλιστα ήμουν ο μοναδικός που τόλμησε να διώξει τον Στόιτσκοφ».

Ο Κρίστο Μπόνεφ, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην ΑΕΚ δηλώνει θιασώτης του έργου του Δημήτρη Μελισσανίδη στην «Ένωση».

«Παρακολουθώ το ελληνικό πρωτάθλημα από την τηλεόραση. Διαπιστώνω και την καλή δουλειά που έχει κάνει ο Μελισσανίδης στην ΑΕΚ. Έχει φτιάξει σωστά τον σύλλογο και πιστεύω θα πάει καλά και του χρόνου.

Ξέρεις, έχω περάσει από την ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής. Θυμάμαι τις κουβέντες που είχαμε με Γεωργαμλή, Βλάχο, Μανωλά για τον προπονητής μας τότε, τον Φάντροκ».

Ο Βούλγαρος τεχνικός δεν κρύβει την αγάπη του για την Ελλάδα προσδοκώντας σε άμεση λύση σε πολιτικό επίπεδο για την χώρα μας.

«Η Ελλάδα είναι σαν δεύτερη πατρίδα μου και παρακολουθώ τις εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο. Λυπάμαι για όσα συμβαίνουν και ελπίζω να βρεθεί άμεσα λύση. Ευρωπαϊκή Ένωση, Αμερική και Ευρώπη οφείλουν να στηρίξουν μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα».

Ο Κρίστο Μπόνεφ αναφέρθηκε τέλος και στην τωρινή κατάσταση του βουλγαρικού ποδοσφαίρου.

«Ο Μπερμπάτοφ είναι το τελευταίο μεγάλο όνομα που ανέδειξε το βουλγαρικό ποδόσφαιρο. Το κράτος δεν δίνει σημασία στον αθλητισμό. Από το 1989 και έπειτα έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές.

Τότε βοηθούσαν το ποδόσφαιρο και το ενίσχυαν με χρήματα οι κυβερνήσεις. Τώρα είναι χάλια. Μόνο την Λουντογκόρετς έχουμε αλλά και αυτή βασίζεται κατά 90% σε ξένους ποδοσφαιριστές»,

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα