Ιορδανία-Ισραήλ: «Deal» 900 εκατ. δολαρίων για έργα στην Ερυθρά και τη Νεκρά Θάλασσα

Gazzetta team
Ιορδανία-Ισραήλ: «Deal» 900 εκατ. δολαρίων για έργα στην Ερυθρά και τη Νεκρά Θάλασσα

bet365

Θα κατασκευάσουν μονάδα αφαλάτωσης και αγωγό που θα συνδέει την Ερυθρά με τη Νεκρά Θάλασσα

Στην ολοκλήρωση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης και την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Ερυθρά με τη Νεκρά Θάλασσα, προχώρησαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Το κόστος ανέρχεται σε 900 εκατ. δολάρια και τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το εργοστάσιο αφαλάτωσης θα στηθεί στο λιμάνι της Ιορδανίας Άκαμπα, στην Ερυθρά Θάλασσα και η παραγωγή θα καλύπτει και τις δύο χώρες.

Η άλμη, η οποία είναι ένα υποπροϊόν της όλης διαδικασίας, θα μεταφέρεται βόρεια σε απόσταση 180 χιλιομέτρων, με τον αγωγό που θα κατασκευαστεί και θα καταλήγει στη Νεκρά Θάλασσα.

Το εργοστάσιο αφαλάτωσης είναι προγραμματισμένο να παράγει περίπου 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Το Ισραήλ θ' αγοράζει στο κόστος παραγωγής μέχρι και το 50%. Το υπόλοιπο θα παραμένει στην Άκαμπα.

Μέσω του αγωγού, θα αντλούνται ετησίως περίπου 300 εκατομμύρια κυβικά νερό, από την Ερυθρά Θάλασσα, στη Νεκρά Θάλασσα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη, με επέκταση των εγκαταστάσεων, η άντληση να αγγίξει ακόμη και τα δύο δισεκατομμύρια κυβικά ετησίως.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεσμεύθηκε να απελευθερώσει επιπλέον 50 εκατομμύρια νερό από τη θάλασσα της Γαλιλαίας, πέραν του επιμερισμού που έχει οριστεί από τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη το 1994.

Το έργο θα προσφέρει πόσιμο νερό μεγάλες περιοχές των δύο χωρών, οι οποίες αντιμετώπιζαν έντονο πρόβλημα.

Πηγή protothema.gr

 

Τελευταία Νέα