Ο Δώνης, η Ευρώπη και το… Αμστερνταμ!

Νίκος Μποζιονέλος
Ο Δώνης, η Ευρώπη και το… Αμστερνταμ!

bet365

Ο Γιώργος Δώνης μίλησε στην «King Bet» και στον Νίκο Μποζιονέλο για την πορεία του ΑΠΟΕΛ στο Champions League, αλλά και για τις πιθανότητες των τεσσάρων ελληνικών ομάδων στα φετινά Κύπελλα Ευρώπης.
Το φετινό τηλεοπτικό lead in του MEGA τα… σπάει από πλευράς τηλεθέασης. Η ελληνοκυπριακή παραγωγή «Ονειρο ήταν» έχει δώσει στο megaλο κανάλι το κατάλληλο… πάτημα ενόψει του δελτίου ειδήσεων, εκεί όπου πάντα υπάρχει μια «γωνιά», προς το τέλος, για τα αθλητικά. Με τον ΑΠΟΕΛ και φέτος σε περίοπτη θέση, μετά την εμφατική πρόκριση επί της Ααλμποργκ και τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Μια, κακά τα ψέματα, λυτρωτική για τον Ελληνα προπονητή πρόκριση μετά τους αποκλεισμούς με ΑΕΚ (από την Ομόνοια) και ΠΑΟΚ (από τη Ραπίντ).
Η «ελληνοκυπριακή παραγωγή» και το «MEGA» δεν χρησιμοποιήθηκαν τυχαία, αναφορικά με τον σημερινό μας… καλεσμένο. Ο Γιώργος Δώνης είναι ο… σκηνοθέτης της φετινής παράστασης του ΑΠΟΕΛ που έκλεψε καρδιές διαλύοντας τους Δανούς στη Λευκωσία. Και το MEGA ήταν το κανάλι που μετέδωσε live εκείνη την εκπληκτική πορεία του ανθρώπινου… τρένου στο «Ντε Μέερ», στις 3 Απριλίου 1996. «Ο Κριστόφ Βαζέχα παγώνει το Αμστερνταμ» ούρλιαζε στην περιγραφή, εκφράζοντας κάθε ελληνική ψυχή, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, αλλά η Ευρώπη και ο κόσμος μαθαίνει για τα καλά τι εστί… Donis! Η μεταγραφή του στην Μπλάκμπερν, λίγο καιρό μετά, μόνο τυχαία δεν ήταν.
Πέρασαν 18,5 χρόνια και το όνομα «Δώνης» παραμένει ευρέως γνωστό: ο πατέρας προπονητής, στον ΑΠΟΕΛ πια, όπου διαπρέπει, τα τέκνα (Χρήστος και Τάσος) ενώπιον σπουδαίας καριέρας. Η πατρική ευχή για κλήρωση (στους ομίλους) με τη Γιουβέντους, όπου ανήκει ο Τάσος, δεν έπιασε τόπο, ίσα ίσα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην κυπριακή ομάδα. «Ονειρο ήταν»; Θα λέγαμε «Ονειρο είναι»! Μπάλα είναι και γυρίζει. Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να έχουν εξ ορισμού καπαρώσει την πρώτη δυάδα, αλλά ο Αγιαξ μόνο αχτύπητος δεν είναι! Ο Γιώργος το ξέρει πολύ καλά…
«Η χειρότερη δυνατή κλήρωση»
«Ηταν μια δύσκολη κλήρωση. Για ομάδα από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας πήραμε ό,τι χειρότερο. Είναι η πιο δύσκολη κλήρωση που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ο βασικός μας στόχος, και είμαστε χαρούμενοι για αυτό, ήταν να μπούμε στους ομίλους και τα καταφέραμε. Επιτεύχθηκε. Θα θέλαμε να πέφταμε σε άλλον όμιλο ώστε να έχουμε καλύτερες πιθανότητες. Είμαστε όμως ρεαλιστές, έχουμε μικρή τύχη» μας είπε ο 44χρονος τεχνικός.
Είναι όμως τόσο ανέφικτη η 3η θέση; Η λογική ορίζει για head to head μάχη με τον Αγιαξ. «Ποτέ δεν ξέρεις… Είναι έξι παιχνίδια στον όμιλο, έχει δρόμο. Θεωρώ ότι φαβορί είναι ο Αγιαξ για την 3η θέση που οδηγεί στο Europa League, αλλά εμείς θα πρέπει να το διεκδικήσουμε στο γήπεδο».
Εξ ορισμού η κουβέντα μας δεν γινόταν να μην πάει και στην… κούρσα του 1996. Στην ίδια πόλη, αλλά σε άλλο γήπεδο, όπου ο ΑΠΟΕΛ ίσως διεκδικήσει, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, κάτι καλό… «Ηταν πράγματι μια ωραία στιγμή. Ναι, έχω δει αρκετές φορές το γκολ. Και έχει μείνει ως εικόνα στον κόσμο, ημιτελικός Πρωταθλητριών ήταν άλλωστε. Οι παραστάσεις στο γήπεδο που είναι όμορφες, πάντα μένουν στο μυαλό. Βέβαια, άλλο να είσαι ποδοσφαιριστής και άλλο προπονητής. Τότε ο Αγιαξ ήταν η καλύτερη ομάδα στον πλανήτη, όλοι έπαιξαν σε πολύ υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια και ήταν ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Αραγε, η τύχη έφερε στον όμιλο του ΑΠΟΕΛ μια μέλλουσα πρωταθλήτρια Ευρώπης; «Και η Μπαρτσελόνα και η Παρί είναι δύο καταπληκτικές ομάδες, πανίσχυρες. Είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουν πολύ στη διοργάνωση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα κατακτήσουν το τρόπαιο. Φαβορί, κατ’ εμέ, είναι η Μπάγερν και η Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ρεάλ παίζει πάντα, διότι αυτή είναι η φιλοσοφία της, με πολλούς επιθετικογενείς παίκτες και συνήθως ξεκινάει άσχημα. Αλλά πιστεύω ότι θα βρει τον δρόμο της».
«Μπορούν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ»
Η κουβέντα με τον Γιώργο Δώνη συνεχίστηκε και για τη συμμετοχή τεσσάρων ελληνικών ομάδων στους ομίλους. Τι ελπίδες έχει ο Παναθηναϊκός ενάντια σε Αϊντχόφεν, Εστορίλ και Ντινάμο Μόσχας; «Ο Παναθηναϊκός έχει το ειδικό βάρος για να πάρει την πρόκριση ως μια από τις δύο πρώτες του ομίλου. Είδα από κοντά την Ντινάμο Μόσχας με την Ομόνοια, πήρε με πολλή τύχη την πρόκριση. Εχει δαπανήσει αρκετά χρήματα, έχει και τον Βαλμπουενά που είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά το βάρος της φανέλας του Παναθηναϊκού θα παίξει ρόλο».
Οσο για την τελευταία ομάδα που εργάστηκε στην Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ; «Προφανώς, φαβορί του ομίλου είναι η Φιορεντίνα, για την πρώτη θέση. Την Γκινγκάμπ δεν τη γνωρίζω, δεν την έχω παρακολουθήσει. Για τον ΠΑΟΚ είναι πολύ θετικό που ξεκινά με εντός έδρας ματς, αυτό με την Ντινάμο Μινσκ. Και έχει την εμπειρία για να πάρει τη δεύτερη θέση».
Και ο Αστέρας Τρίπολης; «Επεσε σε πολύ δύσκολο όμιλο και πολύ δύσκολα θα καταφέρει να περάσει».
Για τον Ολυμπιακό, ο Δώνης είχε ευχηθεί να πέσει στον όμιλο του ΑΠΟΕΛ «καθώς είναι η ομάδα από τη χώρα μου. Δεν είχε την καλύτερη δυνατή κλήρωση, αφού Γιουβέντους και Ατλέτικο είναι πολύ ισχυρές, ωστόσο θα το παλέψει».
Η Ελλάδα του παραλόγου…
Πώς αισθάνεται βλέποντας τρεις ομάδες στους ομίλους του Europa League με Ελληνες προπονητές στον πάγκο; «Δεν ξεχωρίζω προπονητές με την εθνικότητα. Εχουμε καλούς Ελληνες προπονητές, αλλά το πρόβλημα είναι η αρρωστημένη λογική στην Ελλάδα. Δεν είναι αυτός τρόπος να αντιδρούμε εναντίον τους στα δύσκολα. Και στην Κύπρο η νοοτροπία είναι πάνω κάτω η ίδια. Υπάρχει πίεση, αλλά δεν είναι τόσο παράλογη».
 

Τελευταία Νέα