O βαρύς πελεκητής Τζούριτς

O βαρύς πελεκητής Τζούριτς

bet365

O Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για τη μεγάλη νίκη της Εθνικής βόλεϊ μέσα στη Σλοβενία και την ελπίδα που... επιστρέφει.

Κοιτάω και ξανακοιτάω την φωτογραφία με τους παίκτες της Εθνικής ανδρών να πανηγυρίζουν ο ένας πάνω στον άλλον και δεν χορταίνω να την καμαρώνω. Σκέφτομαι πως πέρασε τουλάχιστον μια δεκαετία για να βάλουμε στο κάδρο μια τέτοια φωτογραφία από το συγκεκριμένο εθνικό συγκρότημα.

Πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που αλλάξαμε ευχαριστημένοι κανάλι από την κρατική τηλεόραση μετά από αγώνα της Εθνικής ανδρών...

Πέρασαν χρόνια από το τελευταίο ευχάριστο ξενύχτι.

Κι όμως μέσα από τη «μαυρίλα» έρχεται πάλι η ελπίδα. Η Εθνική ομάδα έκανε έναν άθλο με την πρόκριση της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Λιγκ. Για τον ανταγωνισμό που υπάρχει στο άθλημα εντός του ευρωπαϊκού βόλεϊ είναι πολύ μεγάλη ιστορία.

Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική ανδρών προκρίνεται σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης που διοργανώνει η CEV, είτε είναι Ευρωπαϊκό Λιγκ, είτε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το 2006 η ελληνική ομάδα είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Λιγκ και το 1987 το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γάνδης που έχει άλλη ιστορία και άλλη δυναμική .

Το 2006 το φάιναλ-4 είχε γίνει στη Σμύρνη και η ελληνική ομάδα είχε νικήσει την διοργανώτρια Τουρκία με 3-2 σετ δίνοντας ιδιαίτερη αίγλη σε εκείνο το χάλκινο μετάλλιο. Μάλιστα τότε βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ και πήρε τη νίκη με 3-2 σετ.

Κάτι ανάλογο αλλά σε διαφορετική κλίμακα έκανε και με τους Σλοβένους. Μετά την ήττα με 3-2 σετ στον Εύοσμο το περασμένο Σάββατο στον πρώτο ημιτελικό λίγοι πίστευαν πως η ελληνική ομάδα είχε το κουράγιο, τις δυνάμεις αλλά και την ικανότητα να πάρει «καθαρή» νίκη (3-0 ή 3-1 σετ) στην έδρα της Σλοβενίας.

Η Σλοβενία ήθελε πολύ να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Λιγκ. Παρότι έφτασε για 3η φορά στην ιστορία του θεσμού σε ημιτελική φάση δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό κι αυτό λέει πολλά για μία χώρα που έχει μεγάλη παράδοση στο άθλημα.

Κι όμως τα παιδιά του Σωτήρη Δρίκου με περίσσιο πείσμα αλλά και πάθος κατάφεραν να νικήσουν με 3-1 σετ και να κάνουν ολική ανατροπή του σκηνικού.

Αν μάλιστα ήταν πιο προσεκτικοί στην υποδοχή θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη και με 3-0 σετ απέναντι στους Σλοβένους που πίστεψαν πως θα έκαναν περίπατο.

Η ελληνική ομάδα μόλις που έφτασε την άριστη υποδοχή της στο 34% (30% είχε στον πρώτο ημιτελικό) αλλά κατάφερα να νικήσει έχοντας πολύ καλύτερο ποσοστό αποτελεσματικότητας στην επίθεση (54% έναντι 43% των Σλοβένων).

Όσο για την Εθνική μας; Τη μεγάλη διαφορά την έκανε ο τεράστιος Δημήτρης Τζούριτς που έκανε τη διαφορά που κάνει ένας «βαρύς πελεκητής», χαρακτηρισμό που είχαν κάποτε οι επίλεκτοι ιππότες γύρω από τον μεγάλο μάγιστρο,

Το «φαινόμενο» της φύσης των 2μ.10 είναι πια ο μεγάλος ηγέτης που έψαχνε εδώ και χρόνια η Εθνική ανδρών και κοντά σε αυτόν ανδρώνεται η νέα φουρνιά των Ελλήνων διεθνών που από αγώνα σε αγώνα κερδίζουν όλο και περισσότερα.

Κοντά του και ο Ντίμα Φιλίποφ που έδωσε ρεσιτάλ στην πάσα. Κι επειδή το βόλεϊ είναι η αποθέωση της ομαδικότητας δε θα μπορούσε κανείς να υποτιμήσει την σούπερ προσπάθεια των Πρωτοψάλτη, Κοκκινάκη, αλλά και των υπολοίπων παιδιών που έκαναν κατέθεση ψυχής αλλά που θα πρέπει να καταλάβουν πως μόνο με τη σκληρή δουλειά θα κάνουν τη διαφορά από εδώ και πέρα.

Πάνω και από την πρόκριση, αυτό που γουστάραμε και το είδαμε απόψε μετά από πολλά χρόνια είναι πως αυτή η φουρνιά δείχνει να έχει φιλοδοξίες, πίστη και πάθος για να πετύχει.

Είμαστε τόσο κοντά και τόσο μακριά και στα χέρια μας κρατάμε μια σημαντική ευκαιρία για το μέλλον.

Πιθανή πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Λιγκ θα αλλάξει πολλά και θα δημιουργήσει νέα δυναμική. Οι μεταδόσεις από την κρατική τηλεόραση σε μία ώρα που εδώ και ένα μήνα μας έκανε συντροφιά το μουντιάλ της Βραζιλίας ήταν το καλύτερο βάλσαμο και η καλύτερη ευκαιρία για να περάσει το μήνυμα μιας νέας αρχής.

Το γράψαμε από την πρώτη στιγμή που χάθηκε η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2015. Μέσα από την ταπείνωση μπορεί να ανοιχτεί ένας νέος δρόμος, μια καινούργια ευκαιρία αρκεί όλοι να πιστέψουν σε αυτόν τον στόχο.

Στο κάτω, κάτω το κέρδος της Εθνικής ομάδας θα είναι πολύ μεγαλύτερο εάν κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Λιγκ και επιστρέψει στο Παγκόσμιο Λιγκ μαζί με τις υπερδυνάμεις του Παγκοσμίου βόλεϊ από το να προκρίνονταν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η ελληνική ομάδα απέκλεισε μία πολύ πιο έμπειρη και γεμάτη ομάδα που είχε καλύτερα ποιοτικά στοιχεία στην υποδοχή, την άμυνα και το μπλοκ αλλά που είχε τις αδυναμίες της. Υστέρησε σε επίθεση και ειδικά στην «κόντρα» έναντι της ελληνικής ομάδας η οποία εκτός των άλλων είχε καλή τακτική στο σερβίς και \περισσότερες λύσεις στην επίθεση.

Οι διπλοί ημιτελικοί που ισχύουν από εφέτος μας βγήκαν σε καλό αλλά οι διπλές αναμετρήσεις με το Μαυροβούνιο δεν είναι και ότι καλύτερο. Βέβαια, εδώ που έφτασαν οι Έλληνες παίκτες είναι βέβαιο πως θα ματώσουν για τον τίτλο αλλά η ρεβάνς θα γίνει στην Μπούντβα και αυτό θα κάνει τη ζωή τους πιο δύσκολη.

Γενικά το Μαυροβούνιο έχει καλύτερα και ποιοτικότερα στοιχεία από την Σλοβενία και ήταν τεράστια έκπληξη η ήττα στον πρώτο ημιτελικό από την ΠΓΔΜ στα Σκόπια με 3-1 σετ. Η ελληνική ομάδα θα πρέπει σε αυτό το δεκαήμερο να θωρακίσει την υποδοχή της και να ανεβάσει κι άλλο τα ποσοστά της στην άμυνα και το σερβίς. Αν το καταφέρει θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες με το μέρος της. Η ελληνική ομάδα νίκησε εκτός έδρας τη Σλοβενία χωρίς να αγγίξει τα όρια της. Έχει πολλά να βελτιώσει και οι προκλήσεις που έρχονται είναι μεγάλες. Το σημαντικότερο είναι πως όσο οι μέρες περνούν τόσο οι προσδοκίες φουντώνουν κι αυτό γεμίζει με ενέργεια και κουράγιο όλους τους διεθνείς.

Στην καρδιά του καλοκαιριού η Εθνική βόλεϊ ανδρών συγκεντρώνει πάνω της όλα τα φώτα και το γυμναστήριο του Ευόσμου την προσεχή Τετάρτη πρέπει να είναι κατάμεστο. Χρωστάμε ένα «ευχαριστώ» στα παιδιά του Σωτήρη Δρίκου που με πολλές στερήσεις και χωρίς

καμία απολαβή δίνουν τη ζωή τους για το εθνόσημο και τη φανέλα ελπίζοντας να γράψουν μια νέα σελίδα στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταθούμε πλάι τους και να τους στηρίξουμε με όποια δύναμη έχουμε. Είναι βέβαιο πως στο τέλος θα μας δικαιώσουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…