Δεν φαντάζεσαι τι μπορεί να κάνει η ανθρωπιά σου

Δεν φαντάζεσαι τι μπορεί να κάνει η ανθρωπιά σου

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την αντίδραση της κοινωνίας των αναγνωστών του gazzetta και της κοινωνίας του αθλητισμού στην έκκληση για βοήθεια προς την μικρή Μαρίνα.

Δεν σκόπευα, για την ώρα, να επανέλθω σε όλο αυτό που συνέβη από το βράδυ της Παρασκευής, όταν δημοσίευσα το κείμενο για την ανάγκη της Μαρίνας για βοήθεια μέχρι το πρωί του Σαββάτου, που ο πατέρας της διαπίστωσε ότι το ποσό των 35.000 ευρώ είχε συμπληρωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του σε ένα διάστημα μικρότερο των 12 ωρών. Θεώρησα ότι αυτό το σημείωμα με κάλυπτε. Ομως όλα αυτά που έχω ακούσει και διαβάσει στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 40 ωρών μου έχουν δημιουργήσει μια πολύ έντονη επιθυμία να μοιραστώ μαζί σας μια μικρή ιστορία.

Το πρωί της Κυριακής 27 Αυγούστου 2017 με βρήκε μόνο, σε έναν διάδρομο νοσοκομείου, να ξεσπώ σε κλάματα τη στιγμή που μπροστά μου περνούσε ένα φορείο με τη σκεπασμένη σορό του πατέρα μου. Ημουν μόνος μου, από επιλογή, εκείνη τη στιγμή. Και έσπασα. Μερικά μέτρα πιο δίπλα στεκόταν ένας συνομήλικός μου, άγνωστος σε εμένα, συνοδός της μητέρας του, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Ενα χτύπημα στην πλάτη, δυο λόγια, ένα μπουκάλι νερό. Τη στιγμή εκείνη δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση που βίωνα. Και με αυτή τη συνείδηση με προσέγγισε. Δεν είχε να μου προσφέρει τίποτα, παρά μόνο την ανθρωπιά του. Βρήκε νόημα να σταθεί δίπλα σε έναν άγνωστο – για να σας προλάβω, δεν με αναγνώρισε, δεν ήρθε να μου σταθεί επειδή ήξερε ποιος είμαι – κι ας μην ήξερε τι να πει. Ηρθε μόνο για να δείξει ότι νοιάζεται.

Ανθρωπιά: η ιδιότητα αυτού που είναι καλός άνθρωπος, που έχει καλοσύνη και νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του, λέει το λεξικό. Από το πρωί της 27ης Αυγούστου 2017 στη συνείδησή μου η ανθρωπιά έχει αποκτήσει το πρόσωπο και την παρουσία εκείνου του αγνώστου. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω ευχηθεί να είναι καλά αυτός ο άνθρωπος, που του έχω στείλει όλη μου τη θετική αύρα, κι ας μην ξέρω ούτε το μικρό του όνομα. Δεν μου έλυσε το πρόβλημα, δεν θα μπορούσε να μου λύσει το πρόβλημα, αλλά μου έδωσε κουράγιο, με βοήθησε να σταθώ. Το έκανε ένας άγνωστος, σε αυτή που ήταν μια από τις πιο δύσκολες, αν όχι η δυσκολότερη από τις στιγμές που μου έχει φέρει η ζωή. Ενα χτύπημα στην πλάτη, δύο λόγια κι ένα μπουκάλι νερό ήταν μια προσφορά ανεκτίμητης αξίας στη δεδομένη στιγμή. Σε μερικά δευτερόλεπτα ένας άγνωστος μου προσέφερε απείρως περισσότερα από όσα μου έχουν προσφέρει άνθρωποι σε συναναστροφή ετών.

Το πρωί του Σαββάτου μίλησα στο τηλέφωνο με τον Στέλιο Αθανασόπουλο. Μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν είχαμε μιλήσει ποτέ. Ετυχε να γνωρίζεται με συγγενείς μου, κάπως έτσι έτυχε να μάθω την ιστορία του γολγοθά του. Στα όσα μου είπε και στη χροιά της φωνής του διάβασα την κατάστασή μου στις 27 Αυγούστου 2017. Δεν του λύσαμε το πρόβλημα του Στέλιου. Ενα στήριγμα γίναμε όλοι εμείς. Ναι, θα πει κανείς, τον βοηθήσαμε να κυνηγήσει την τύχη της Μαρίνας του. Δεν την θεραπεύσαμε όμως. Αυτό το παιδί, ο Στέλιος, μου επανέλαβε αμέτρητες φορές την ανάγκη του να ευχαριστήσω όλους αυτούς που τον βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο, είτε βάζοντας χρήματα στον λογαριασμό είτε αναμεταδίδοντας το μήνυμα της έκκλησής μας, ακριβώς επειδή η ανθρωπιά του έδωσε κουράγιο για να συνεχίσει να δίνει τη μάχη για τη ζωή της κόρης του. Δεν του γιατρέψαμε την κόρη του, αλλά τον βοηθήσαμε να σταθεί. Νοιαστήκαμε. Ανθρωπιά: η ιδιότητα αυτού που είναι καλός άνθρωπος, που έχει καλοσύνη και νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του.

Τα σχόλια κάτω από τα κείμενα της Παρασκευής και του Σαββάτου, τα μηνύματα που μου έφτασαν σε όλους τους λογαριασμούς μου, η αντίδραση ανθρώπων από κάθε σημείο του πλανήτη, η αντίδραση αθλητών, όλα όσα έχουν γίνει από το βράδυ της Παρασκευής με έχουν γεμίσει με καλά αισθήματα. Είναι πολύ ωραίο να νιώθεις την ανθρωπιά γύρω σου. Κι είναι ελπιδοφόρο. Είναι θαυμάσιο να μην ξεχνάς να δείχνεις την ανθρωπιά σου. Καμιά φορά δεν φαντάζεσαι ότι η ανθρωπιά σου μπορεί να είναι μια τόσο σημαντική επιρροή στη ζωή κάποιου. Δεν το φανταζόταν ο άγνωστος που μου συμπαραστάθηκε τη στιγμή που έχασα τον πατέρα μου. Δεν το φανταζόμουν το βράδυ της Παρασκευής που έγραφα το κείμενο για τη Μαρίνα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη. Και φυσικά όταν έχω νεότερα για την πορεία της υγείας της θα τα μοιραστώ μαζί σας, με την ευχή να πάρουμε καλά νέα.

Μπράβο σας!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.