Η κλωτσιά...σαμποτάζ του Ιλούνγκα! (vids)

γεροΓιοβάισα γεροΓιοβάισα
Η κλωτσιά...σαμποτάζ του Ιλούνγκα! (vids)

bet365

Οι Τίγρεις του Ζαΐρ άφησαν τη σφραγίδα τους στο Μουντιάλ του 1974! Οχι για τη μπαλάρα τους, ούτε για τα γκολ τους, αλλά την περίφημη αντίδραση του Ιλούνγκα! Ο γεροΓιοβάισα θυμάται, δακρύζει από συγκίνηση και κάπως έτσι σφυρίζει την έναρξη του Μουντιάλ!

Σύντροφοι καλησπέρα, έχω μπει σε MoodΙΑΛ και μέχρι τη σέντρα θα προσπαθήσω να κάνω το ίδιο και με σας. Θα σας διηγηθώ ιστορίες, όπως μόνο εγώ τις θυμάμαι οι παλιοί θα γυρίσουν πίσω και θα νοσταλγήσουν, οι νέοι θα μάθουν κι ελπίζω κάτι να μείνει στο κεφάλι τους.

Γυρίζω πίσω, όταν ήμουν νέος με κοντά παντελονάκια, η Σβετλάνα ήταν κοριτσόπουλο και με ακολουθούσε με το «κατσαριδάκι» μας σε όλη την Ευρώπη.

Μια φορά κι έναν καιρό, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 παρουσιάστηκε στα γήπεδα της Γερμανίας το Ζαϊρ, η πρώτη αφρικανική ομάδα που έπαιζε σε Μουντιάλ. Τους θυμούνται όλοι με παράξενο τρόπο, ομάδα που έδειχνε σαν να μην ξέρει τους βασικούς κανόνες του αθλήματος. Αλλωστε, ποιος θα ξεχάσει την περίφημη στιγμή εκτέλεσης φάουλ στο ματς με τη Σελεσάο; Πίσω από αυτή κρύβεται μία λιγότερο γνωστή ιστορία κυβερνητικής διαφθοράς.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με δεκάδες ειδικά στοιχήματα, ανταγωνιστικές αποδόσεις και προσφορές* ημέρας!” *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Ήταν ένα ματς με τη Βραζιλία και οι Βραζιλιάνοι είχαν κερδίσει φάουλ έξω από την περιοχή. Ο Ιλούνγκα ήταν εκείνος που πριν καν γίνει η εκτέλεση πήγε με δύναμη φεύγοντας από το τείχος του Ζαϊρ να χτυπήσει την μπάλα μακριά και βγάζοντάς την σχεδόν έξω από το γήπεδο. Δέχθηκε κίτρινη κάρτα αλλά υπήρξε μία... παγωμάρα στο γήπεδο για το τι ακριβώς είχε γίνει. Κανείς δεν πίστευε αυτό που είχε συμβεί.

Ήταν η περίοδος πριν το Μουντιάλ όπου ο Μαμπούτου θέλοντας να φτιάξει μία δυνατή Εθνική εξέδωσε διάταγμα «Ολοι οι Ζαϊρινοί καλοί παίκτες που έπαιζαν στο Βέλγιο ή αλλού να γυρίσουν πίσω για να βοηθήσουν την ομάδα». Οι περισσότεροι επέστρεψαν με χαρά. Ο Μαμπούτου τους τόνισε πως θα τους καλύψει τα συμβόλαια και θα τους βρει καλή δουλειά.

Θυμάμαι, το 2002 στο ΒΒC ο Ιλούνγκα είχε πει σε συνέντευξή του πως έδιωξε την μπάλα επειδή ο Μαμπούτου είχε απειλήσει εκείνον και την ομάδα ότι εάν έχαναν με σκορ πάνω από 3-0 από τη Βραζιλία θα υπήρχαν επιπτώσεις. Και ξέρετε πως οι δικτάτορες τιμωρούν…

Το έκανε δηλαδή από φόβο. Αυτή ήταν και η πιο πειστική εξήγηση. Άλλωστε ο Μαμπούτου ήταν ένας σκληρός δικτάτορας με φυλακίσεις, βασανισμούς και θανάτους αντιπάλων του και τόσα άλλα. Οι συμπαίκτες του Ιλούνγκα δεν θυμούνται κάτι τέτοιο, ίσως και να μη θέλουν, ίσως μεταφέρθηκε μόνο σε αυτόν!

Η γιορτή του ποδοσφαίρου παίζεται στη Novibet με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα και συναρπαστικό live


Μόλις γύρισαν πάντως στην χώρα τους είχαν καλέσει στο προεδρικό μέγαρο. Ένας εκ των παικτών κρύφτηκε και δεν πήγε. Οι άλλοι το τόλμησαν. Ο Μαμπούτου αποκάλεσε ορισμένους από τους παίκτες μισθοφόρους. Τους ξεκαθάρισε πως κανένας δεν θα φύγει από εκεί. Από τους 22 παίκτες πάντως δυο μπόρεσαν να πάνε στην Γαλλία, ένας στις Βρυξέλλες. Το χτύπημα του Ιλούνγκα στο φάουλ της Σελεσάο αποδείχθηκε να είναι πολλά παραπάνω από την αφρικανική αφέλεια. όπως τόνισε ο Άγγλος που σχολίαζε το ματς. Από τότε πάντως το Ζαϊρ παρέμεινε ένας 'φάρος' δύναμης, αγωνιστικότητας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

γεροΓιοβάισα
γεροΓιοβάισα