Κάποιος έδωσε 625.000 ευρώ για ένα χρυσό φύλλο από το στέμμα του Ναπολέοντα

Gazzetta team
Κάποιος έδωσε 625.000 ευρώ για ένα χρυσό φύλλο από το στέμμα του Ναπολέοντα

bet365

Αν και η αρχική εκτίμηση ήταν πως θα «χτυπηθεί» για 100.000 ευρώ, τελικά κάποιος έδωσε 625.000 ευρώ για ένα χρυσό φύλλο από το στέμμα του Ναπολέοντα!

Ένα χρυσό δάφνινο φύλλο που προοριζόταν για την κορώνα με την οποία έγινε η στέψη του Ναπολέοντα, το 1804, πωλήθηκε σήμερα έναντι 625.000 ευρώ, σε δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Osenat στο Φοντενεμπλό, κοντά στο Παρίσι.

Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, που κυμαινόταν μεταξύ 100.000-150.000 ευρώ.

Ο οίκος Osenat σημείωσε ότι η δημοπρασία αυτή προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον συλλεκτών όχι μόνο από τη Γαλλία αλλά και από το εξωτερικό.

Το εξαιρετικής τέχνης φύλλο με τους ανάγλυφους νευρώνες φυλασσόταν μέχρι σήμερα από τους απογόνους του χρυσοχόου που το φιλοτέχνησε.

Το στέμμα, που αποτυπώθηκε στον πίνακα «Η στέψη του Ναπολέοντα» του κλασικιστή ζωγράφου Ζακ-Λουί Νταβίντ, είχε κριθεί πολύ βαρύ από τον μονάρχη όταν το δοκίμασε για πρώτη φορά. Ο χρυσοχόος Μαρτέν Γκιγιόμ Μπιενέ αφαίρεσε τότε έξι μεγάλα φύλλα, τα οποία χάρισε στις κόρες του. Ένα από τα φύλλα αυτά ήταν αυτό που πουλήθηκε σήμερα στο Φοντενεμπλό.

Τα ίχνη των άλλων πέντε φύλλων έχουν χαθεί. Ένα άλλο φύλλο, που αποσπάστηκε από την κορώνα το 1805, πουλήθηκε τη δεκαετία του 1980 έναντι 80.000 φράγκων και ανήκει πλέον στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου του Φοντενεμπλό.

Περίπου 400 αντικείμενα που σχετίζονταν με τον Ναπολέοντα πουλήθηκαν στη δημοπρασία. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα ξύλινο κουτί, διακοσμημένο με χρυσές μέλισσες και λουλούδια, που ανήκε στην Ιωσηφίνα. Το είχε κατασκευάσει και αυτό ο Μπιενέ και πουλήθηκε έναντι 156.250 ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν μεταξύ 40-50.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα