Ουέιντ-ΛεΜπρον, όπως Μήτσος-Βασίλης; Όχι ακριβώς!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ουέιντ-ΛεΜπρον, όπως Μήτσος-Βασίλης; Όχι ακριβώς!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας έζησε από κοντά την πρώτη εφετινή μονομαχία των δύο κολλητών φίλων, που πήρε διαστάσεις… εθνικού γεγονότος και περιγράφει όλα τα απίθανα κι όμως αμερικανικά που συνέβησαν γύρω από την ιδιαίτερη σχέση του «Βασιλιά» με τον «Flash».

Τα πρώτα «κλικ» στη σχέση τους άρχισαν από το καλοκαίρι του 2003, όταν και οι δύο επελέγησαν στις πρώτες θέσεις της λοταρίας του ντραφτ (νο1 ο LeBron και νο5 ο D-Wade). Η σύνδεσή τους άρχισε να γίνεται ισχυρότερη, στην Εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2008) και εν συνεχεία στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας (2006), με αποκορύφωμα το Πεκίνο (2008), όπου οι φήμες λένε, ότι έπεσε η ιδέα να παίξουν μαζί και στο NBA. Μια αμοιβαία επιθυμία, που έμελλε να πραγματοποιηθεί δύο χρόνια αργότερα (2010) στο Μαϊάμι και να φέρει ακόμη πιο κοντά τους δύο παλιόφιλους.

Ο Ντουέιν Ουέιντ είχε ήδη στεφθεί πρωταθλητής (2006) και επέδειξε ωριμότητα στο να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω για να αξιοποιηθούν τα ηγετικά προσόντα του «Βασιλιά». Οι «Big Three» (μαζί με τον Κρις Μπος) της Heat έφτασαν σε τέσσερις συνεχόμενους τελικούς και κατέκτησαν δύο σερί «δαχτυλίδια» κι έκτοτε ο “King” και ο “D-Wade” έγιναν κανονικά «αδέλφια»! Παρ’ ότι η συνεργασία τους τελείωσε ξαφνικά το καλοκαίρι του 2014, όταν ο LeBron James αποφάσισε (χωρίς να το εκμυστηρευτεί σε κανέναν) ότι είχε φτάσει η ώρα της επιστροφής στο Κλίβελαντ, ο Dwayne Wade – αν και αρχικά σοκαρίστηκε – δεν κράτησε μόνο ψηλά την φιλία τους, αλλά στην πορεία (δύο χρόνια αργότερα, το περασμένο καλοκαίρι δηλαδή) διδάχτηκε από τον εγωισμό του στενού του φίλου, σε χειρισμούς που αφορούν την «επόμενη μέρα».

Κάπως έτσι, γράφτηκε και ο επίλογος της 12ετούς σχέσης του «Flash» με το Μαϊάμι και τον Πατ Ράϊλι. Μία και έξω! Οι δύο αυτοί τύποι αποτελούν πλέον τους εναπομείναντες stars της προηγούμενης γενιάς του ΝΒΑ, που έμαθαν στο… «μίσος» ανάμεσα στους αντιπάλους, αλλά στην πορεία, καταξιώθηκαν και αναγνωρίστηκαν τόσο πολύ μέσω των επιτυχιών τους, που προσαρμόστηκαν στη νέα μόδα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των νέων superstars, που περνούν πλέον ένα άλλο πρόσωπο προς τα έξω. Είναι πλέον φίλοι και ξοδεύουν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους, κάνοντας μαζί διακοπές, ακόμη και προπονήσεις και αναλαμβάνοντας από κοινού κοινωνικές πρωτοβουλίες ενάντια σε προβλήματα που απασχολούν όχι μόνο την Αμερική, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κοινώς, έχουν γίνει το πρόσωπο του ΝΒΑ, το οποίο στηρίζει κι επικοινωνεί με επιδέξιο – είναι η αλήθεια – τρόπο αλλά στο έπακρο, κάθε ενέργειά τους, είτε πρόκειται για τα κατορθώματά μέσα στο παρκέ, είτε πρόκειται για ένα καλοστημένο επικοινωνιακό στοίχημα (όπως εν προκειμένω)! Ακόμη και όταν ζητούν να αυξηθούν τα έσοδα των παικτών, να αλλάξουν οι όροι στις διάρκεια των συμβολαίων και να τροποποιηθούν οι κανονισμοί, ώστε να ευνοηθούν οι μετακινήσεις τους! Εντάξει μπορεί ο Κρις Πολ να είναι πρόεδρος του συνδέσμου των παικτών, υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι οι μεγάλοι «αδελφοί» του, LeBron και Wade, κάνουν κουμάντο;

Η συγκυρία του στοιχήματος που οι δύο τους έβαλαν κατά την διάρκεια των World Series στο baseball (Cubs εναντίον Indians ή αλλιώς Σικάγο εναντίον Κλίβελαντ και κατ’ επέκταση Wade εναντίον James), αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί του ΝΒΑ, που αξιοποίησε με το καλύτερο τρόπο μία μικρή λεπτομέρεια της προσωπικής τους σχέσης κι έφτιαξε ένα εξαιρετικά καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι, η κορύφωση του οποίου έγινε χθες το βράδυ στο «United Center». To πρώτο εφετινό συναπάντημα των δύο παλιόφιλων στο Σικάγο, έγινε σημείο αναφοράς όχι μόνο γιατί θα έπαιζαν δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ανατολής, αλλά άκουσον-άκουσον, γιατί ο «Βασιλιάς» θα υποχρεωνόταν να φορέσει την φόρμα της ομάδας που κέρδισε τους αγαπημένους του Indians και ο «κολλητός» του θα έσπαγε πλάκα μαζί του σε εθνική σύνδεση.

Γι’ αυτή την βραδιά, οργανώθηκε μία υπερπαραγωγή από το ESPN κάλυψε το γεγονός με πάνω από 50 κάμερες στο γήπεδο, έστειλε στο Σικάγο τα μεγαλύτερα ονόματα που διαθέτει για ρεπορτάζ, αναλύσεις, pre και postgame show, ενώ το γήπεδο ήταν εδώ και καιρό sold-out (21.715 θεατές). Τι να σας πρωτοπεριγράψω; Από την φρενίτιδα όλων όσοι εργάζονται στα media (τεχνικοί, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι) που έτρεχαν σαν τρελοί στους διαδρόμους με προορισμό το γκαράζ του γηπέδου, όπου θα εμφανιζόταν ο υψηλός καλεσμένος της βραδιάς, μέχρι την εξαιρετική διάθεση και δεκτικότητα όλων των υπόλοιπων παικτών, έως φυσικά τον ασύλληπτο χαβαλέ με τον οποίο «υποδύθηκαν» τον ρόλο τους οι δύο πρωταγωνιστές, όλα ήταν πραγματικά από άλλο ανέκδοτο.

Θα γινόντουσαν ποτέ αυτά, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη; Θα περίμενε ποτέ ο Ρέγιες το Ναβάρο (η ανάποδα) πριν από το clasico, μπροστά στις κάμερες για να κάνουν χαβαλέ και να αυτοσαρκαστούν; Ή ακόμη χειρότερα, ο Σπανούλης τον Διαμαντίδη και τούμπαλιν σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ αντίστοιχα για να κάνουν την πλάκα τους, φορώντας τις αντίθετες ποδοσφαιρικές φανέλες κι έχοντας δημοσιοποιήσει στα social media ένα προσωπικό τους στοίχημα, με το οποίο η λίγκα και οι χορηγοί θα έχουν εν τω μεταξύ τσεπώσει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια; Όχι βέβαια, απλά σ’ αυτό, δεν φταίνε σε τίποτε οι παίκτες που η κοινωνία μας έχει πιο ψηλά τη νίκη από την απλή διασκέδαση! Κι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ! Πιο απλοϊκή ανάλυση γιατί δεν μπορούμε να φτάσουμε τους Αμερικανούς ούτε στα δαχτυλάκι τους, δε γίνεται…

Για να βάλουμε και μία αγωνιστική πινελιά, ο LeBron πρέπει να πιάστηκε και λίγο στην… φάκα του Wade, ο οποίος χαμογέλασε και πριν αλλά πιο χορταστικά, μετά το ματς και έδειξε ότι η παρουσία του στους Bulls, μεταλαμπαδεύει σιγά-σιγά συνήθειες πρωταθλητισμού. Τολμώ να προβλέψω ότι οι Cavaliers, μετά το περυσινό εξωπραγματικό τους κατόρθωμα που εκθρόνισε τους Warriors και αποκατέστησε τον μύθο του «Βασιλιά», δείχνουν «βολεμένοι» πίσω από την ετικέτα των πρωταθλητών και πιο χορτασμένοι και άκεφοι από ποτέ, ενώ δεν φαίνεται να διακατέχονται από την σπίθα του «repeat». Ίσως να είναι νωρίς, ίσως να μη νιώθουν ανταγωνισμό στην Ανατολή, η εικόνα τους πάντως και η γλώσσα του σώματός, μέσα στα αποδυτήρια, μετά από την 3η συνεχόμενη ήττα (111-105) σε μία εβδομάδα, δεν παραπέμπει σε ομάδα που διψάει για να παραμείνει στην κορυφή…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!