Στο τραπέζι που χόρευε συρτάκι ο Άντονι Κουίν!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Στο τραπέζι που χόρευε συρτάκι ο Άντονι Κουίν!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας περπάτησε στην ελληνική συνοικία του Σικάγο (Greektown) επισκέφτηκε το εστιατόριο που ενώνει τους Έλληνες του Ιλινόϊ(ς) και όχι μόνο και γράφει για την παραδοσιακή φιλοξενία, που τόσο πολύ διαφημίζουν οι συμπατριώτες μας της ομογένειας.

Γεννημένος στις Καρυές της Λακωνίας, Σπαρτιάτης βέρος δηλαδή, ο Κώστας Κουτσόγιωργας (μακρινός συγγενής του άλλοτε στενού συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργού Εσωτερικών, Μένιου Κουτσόγιωργα) εγκατέλειψε, σε ηλικία 17 χρονών, το αγαπημένο του χωριό για να «κυνηγήσει» όχι τόσο το «αμερικάνικο όνειρο», όσο για να πετύχει μία καλύτερη ζωή. Ο αρχικός προορισμός του ήταν η Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, όπου είχαν μετακομίσει τα ξαδέρφια του, αλλά τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, τα μεροκάματα στο Νότο, δεν απέδιδαν παρά ένα κομμάτι ψωμί.

Πολύ γρήγορα, λοιπόν, ο σημερινός ιδιοκτήτης των δύο φημισμένων εστιατορίων «Greek Islands» (ένα στο κέντρο της πόλης κι ένα στα περίχωρα), μετακόμισε στο Σικάγο και μετά από μία 15ετία σκληρής δουλειάς σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, από το 1971, έχει δημιουργήσει μία πετυχημένη επιχείρηση που δεν είναι απλά το σημείο όπου χτυπάει η ελληνική καρδιά της Chicagoland, αλλά αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας σε μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές μεγαλουπόλεις!

Μετά από μία μικρή περιήγηση στα σοκάκια της ελληνικής συνοικίας (ούτε 10 λεπτά από το “United Center” των Bulls), όπου δεσπόζουν οι γαλανόλευκες σημαίες και οι πινακίδες που διαφημίζουν τον γύρο και το σουβλάκι, «μυρίσαμε» ελληνικά νησιά και φαγητά της πατρίδας και μοιραία περάσαμε το κατώφλι. Επί της υποδοχής, ο κύριος Κώστας, ο οποίος, αφού μας καλωσόρισε στο… φτωχικό του, μας ξενάγησε στην κουζίνα και εν συνεχεία, όχι απλά μας έκανε παρέα στο μεσημεριανό, αλλά μας άνοιξε και την καρδιά του…

«Το Σικάγο είναι η… φτωχομάνα του Midwest (σ.σ.: μεσοδυτικής Αμερικής), γιατί έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο, χωρίς να είναι όλα πανάκριβα, όπως στη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι ή το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Μπορεί η ελληνική κοινότητα του Ιλινόι(ς) να αριθμεί συνολικά κοντά στους 200.000 Έλληνες, στο μαγαζί όμως, τρώνε ξένοι αλλά και συμπατριώτες μας. Εδώ έρχεται συνεχώς ο δήμαρχος, πολλοί γερουσιαστές, ο ιδιοκτήτης των Μπουλς, Τζέρι Ρέϊνσντορφ με την οικογένειά του, όλη η ομάδα ποδοσφαίρου της Chicago Fire και φυσικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Όταν βρίσκεται στην πόλη… Όλοι τους φεύγουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την γαστριμαργική εμπειρία, εκτιμούν την ελληνική φιλοξενία και το σημαντικότερο, υπόσχονται ότι θα ξανάρθουν!», μας είπε αρχικά ο απόλυτα πετυχημένος επιχειρηματίας, που στα 77 του, εφτά μέρες την εβδομάδα, επί 10 μήνες τον χρόνο, περνάει όλη σχεδόν την ημέρα στα δύο εστιατόριά του και κυριολεκτικά γνωρίζει ό,τι συμβαίνει στην «πόλη των ανέμων»!

«Μία από τις τελευταίες φορές που οι Μπακς έπαιξαν με τους Bulls, η κόρη μου καθόταν στα καθίσματα του αγωνιστικού χώρου και κάποια στιγμή, που η μπάλα βγήκε άουτ και ο Γιάννης πήγε δίπλα της να την πιάσει, του είπε στα ελληνικά πόσο περήφανη είναι για την διαφήμιση που κάνει στην Ελλάδα. Ξέρετε τι της απάντησε; Απολύτως τίποτε! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που ήρθε στο μαγαζί, βρήκα την ευκαιρία να τον μαλώσω… “Συγνώμη κύριε Κώστα, αλλά όταν παίζω, δεν ακούω τίποτε από την κερκίδα, είτε είναι στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά. Είναι καθαρά θέμα συγκέντρωσης και όταν είμαι στο παρκέ, δεν επιτρέπω σε κανέναν εξωγενή παράγοντα να μου αποσπάσει την προσοχή”, μου είπε ο μπαγάσας και με αποστόμωσε! Γενικά είναι πολύ ήσυχο και προσγειωμένο παιδί, εξαιρετικά χαμηλών τόνων και η χάρη του έχει φτάσει τόσο ψηλά και μακριά, που τον ανέφερε μέχρι και ο Μπαράκ Ομπάμα στον πρόσφατο λόγο που έβγαλε στην Ελλάδα και πραγματικά μας καθήλωσε όλους! Όλοι εμείς οι Έλληνες της Αμερικής είμαστε τρομερά περήφανοι που το ΝΒΑ, έχει έναν δικό μας τόσο μεγάλο παιχταρά! Φαίνεται ότι θα φτάσει πολύ ψηλά!», μας αποκάλυψε ο κ. Κουτσόγιωργας, που μεταξύ άλλων μας είπε πράγματα, που λέγονται αλλά και που δεν… λέγονται!

Για παράδειγμα, παρ’ ότι «άρρωστος» Παναθηναϊκός, δήλωσε αηδιασμένος από την πορεία που έχει πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον παλαίμαχο Ελληνοαμερικανό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Φρανκ Κλόπα (για την μετακίνηση του οποίου στην «Ένωση» έπαιξε καθοριστικό ρόλο), όπως για την «ωραία τρέλα» που χαρακτήριζε τον Μίμη Δομάζο, ο οποίος είχε επισκεφτεί πριν από πολλά χρόνια το «Greek Islands». «Ένας από τους επιφανείς πελάτες μας, όταν βρισκόταν στην πόλη, όμως, ήταν ο συγχωρεμένος διάσημος ηθοποιός, Άντονι Κουίν! Κάποια από τα χορευτικά γυρίσματα της ταινίας “Ο Ζορμπάς, έγιναν σε studio εδώ παραδίπλα και όταν τελείωνε, ερχόταν κατευθείαν εδώ και γινότανε πανηγύρι! Καθόταν σε συγκεκριμένο τραπέζι και μετά το φαγητό, μου ζητούσε να του βάλω συρτάκι για να χορέψει!», σχολίασε ο κύριος Κώστας, που απασχολεί 100 εργαζόμενους και ταϊζει από 1000 έως 1300 άτομα την ημέρα!

Όσο για το φαγητό; Ότι και να σας πούμε είναι λίγο. Οι γίγαντες, το κοντοσούβλι, το σαγανάκι (η σπεσιαλιτέ της επιχείρησης) και το τιραμισού που δοκιμάσαμε, ήταν για να γλείφει κανείς τα δάχτυλά του… Να μην έτρωγε και ο Βασίλης Τσίγκας τζατζίκι (για αρωματικούς λόγους), θα ήταν καλύτερα για όλους! Όπως καλύτερα για τους Μεξικάνους και γενικότερα τους μετανάστες, θα ήταν να μην είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, του οποίου τα δύο εστιατόρια κάνουν τζίρο περίπου 15 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως, εκτιμά ότι μία ενδεχόμενη απέλαση των Μεξικανών, θα πλήξει βαθύτατα όλες τις μεσαίες επιχειρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν υπάρχουν πιο πιστοί και πιο πρόθυμοι υπάλληλοι από τη συγκεκριμένη εθνικότητα. Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις που προκαλούν προβλήματα, αλλά αν φύγουν οι Μεξικάνοι, τότε θα καταρρεύσουν τα μισά εστιατόρια της χώρας, γιατί μόνο αυτοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν όλες τις δουλειές και να κρατάνε ολόκληρη τη λειτουργία της κουζίνας.», κατέληξε ο κ. Κουτσόγιωργας που δεν βλέπει την ώρα να έρθει το καλοκαίρι για να αράξει κάτω από τον πλάτανο του χωρίου του. Ο καθένας με το πρόβλημά του και τα γούστα του…

Υ.Γ.: Περισσότερη εικόνα, ήχος και ατμόσφαιρα από την Greektown του Σικάγο, στο video που έχουμε ετοιμάσει με τον Βασίλη Τσίγκα και θα προβληθεί τις επόμενες ώρες. Μείνετε συντονισμένοι, μόλις αρχίσαμε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!