Προσοχή στους καλοκαιρινούς «φίλους»

Προσοχή στους καλοκαιρινούς «φίλους»

Ετοιμάζεστε για διακοπές ή είστε ήδη σε κάποιο νησί και απολαμβάνετε το ελληνικό καλοκαίρι. Εκτός από τις νέες γνωριμίες οι οποίες πάντα είναι ευπρόσδεκτες, εύκολα μπορείτε να αποκτήσετε νέους «φίλους» και στο δέρμα σας…  

Προσοχή στους καλοκαιρινούς «φίλους»

Κάνοντας μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε πως η ανέμελη καλοκαιρινή διάθεση, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους:

-  Μην αμελείτε ποτέ την επάλειψη με αντιηλιακό: Το ότι είστε συνέχεια στη θάλασσα ή κάτω από ομπρέλα δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος του εγκαύματος εξαλείφεται, και βέβαια η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Επιλέξτε ένα αντιηλιακό της σειράς Image Skin Care και τηρείστε τη χρήση του με ευλάβεια.

-  Χρησιμοποιείτε κοινόχρηστα αποδυτήρια, περπατάτε ξυπόλητοι στο beach bar, μένετε με υγρό μαγιό όλη μέρα και είστε σε επαφή με πολλά γυμνά σώματα: αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για τη μετάδοση μυκητίασης στα νύχια σας, στα πόδια ή στα χέρια. Οι μύκητες λατρεύουν την υγρασία και τη ζέστη. Μπορεί να κολλήσετε πολύ εύκολα, από μια βρεγμένη πετσέτα που μοιράζεστε με πολλούς, υποδήματα που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης επίσης είναι φωλιά για μύκητες, και εν γένει αν δεν τηρείτε τους κανόνες υγιεινής σχολαστικά, προετοιμαστείτε για ανεπιθύμητους επισκέπτες.

-  Εκτός από μύκητες, η υγρασία επίσης είναι εστία για μυρμηκίες: Mεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής και με την επαφή με υγρές επιφάνειες. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά καλοήθη εξογκώματα της επιδερμίδας, όμως αν δεν εξαλειφθούν άμεσα πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται. Για αυτό μην μοιράζεστε υποδήματα με φίλους, αποφύγετε την κοινή χρήση πετσετών και κρατήστε το σώμα σας καθαρό καθημερινά.

-  Η «χαλαρή», ανέμελη διάθεση που έχουμε στις διακοπές, οδηγεί συχνά σε εφήμερες καλοκαιρινές σχέσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνάτε τη λέξη προστασία: Το προφυλακτικό προστατεύει από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και είναι απαραίτητο αξεσουάρ των διακοπών.

-   Παρεκτραπήκατε και είχατε μια εφήμερη επαφή. Χρησιμοποιήσατε προφυλακτικό. Και όμως βλέπετε κάποια σπυράκια ή μικρά εξογκώματα στα γεννητικά σας όργανα: Αυτά ονομάζονται κονδυλώματα, και είναι το σύμπτωμα του ιού HPV. Δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού στη συγκεκριμένη νόσο δεν προστατεύει απόλυτα: Τα κονδυλωματα μεταδίδονται με την τριβή δέρματος με δέρμα, άρα τα σημεία τα οποία δεν καλύπτονται με προφυλακτικό είναι επίφοβα.

Αν παρατηρήσετε κάποια δερματική αλλοίωση, τότε με την επιστροφή σας από τις διακοπές, επισκεφθείτε άμεσα ένα δερματολογικό/αφροδισιολογικό ιατρείο για να γίνει η σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη μέθοδος για αφαίρεση των δερματικών βλαβών είναι το χειρουργικό laser CO2. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, και απαιτεί μια μόνο συνεδρία. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος στοχεύει απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και εξαλείφει τις βλάβες με εξάχνωση, χωρίς να επηρεάζει το υγιές δέρμα γύρω από αυτά. Η επούλωση είναι γρήγορη και χωρίς παρενέργειες.

Ευχαριστούμε το τμήμα δερματολογίας/αφροδισιολογίας του MC Medical Center για την πληροφόρηση.

 

Best of internet