Οδηγίες για το τέλειο μπάρμπεκιου πάρτι

Gazzetta team
Οδηγίες για το τέλειο μπάρμπεκιου πάρτι
Tips για αρχάριους χρήστες της Broil King που θέλουν να αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το καλοκαίρι είναι και επίσημα εδώ και ως γνωστόν μία από τις καλύτερες αφορμές για να μαζευτείτε με τους φίλους σου σπίτι είναι ένα καλό μπάρμπεκιου.

Κι επειδή για να είναι πραγματικά καλό, υπάρχουν μερικά κουτάκια που πρέπει οπωσδήποτε να τικάρεις στην checklist σου ως σεφ-οικοδεσπότης, είμαστε εδώ για να σε κατατοπίσουμε σχετικά, μέσα από την εκτενή εμπειρία μας.

Πριν περάσουμε όμως στις οδηγίες, πάρε για bonus ένα trivia για την προέλευση του όρου “barbeque” ώστε να το πετάξεις στην παρέα όσο τα κρέατα θα ψήνονται κι εσείς θα πίνετε τις μπίρες σας γύρω απ’ την ψησταριά (ακόμη να πάρεις μία κι εσύ από εδώ ή να αντικαταστήσεις την παλιά σου;).

Στο Νιου Τζέρσι, λοιπόν, επικρατεί ένας αστικός μύθος κατά τον οποίο το 1700 ζούσε εκεί μια μάγισσα. Λόγω των αντιλήψεων εκείνης της εποχής, την καταδίκασαν σε θάνατο και την έριξαν στην πυρά. Το όνομα της μάγισσας ήταν Barbara Que. Από τότε, κάθε φορά που οι κάτοικοι του Νιου Τζέρσι ήθελαν να περιγράψουν το μέγεθος της φωτιάς που απαιτείται για να ψήσουν κρέας, έκαναν αναφορά στη φωτιά που έκαψαν την Barbara Que. Με τα χρόνια οι λέξεις άρχισαν να ενώνονται και τελικά να χρησιμοποιούνται ως μία, η οποία κατέληξε συνώνυμη του ψησίματος σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι λέγεται ότι βγήκε η λέξη “barbeque”.

Αυτά για την ιστορική αναδρομή. Ας περάσουμε τώρα στο...ψητό:

Το Κρέας

«Εκ Διός άρξασθαι» λέγανε οι αρχαίοι μας πρόγονοι, επομένως ο οδηγός αυτός δε θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή του barbeque, το ΚΡΕΑΣ.

Ο απαράβατος κανόνας λέει ότι και το ψήσιμο αλλά και η ποιότητα του κρέατος πρέπει να είναι όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι και οι πιο απαιτητικοί καλεσμένοι. Προτάσεις για το πού μπορείς να βρεις ποιοτικά κρέατα δεν είναι της παρούσης, οδηγίες προς ναυτιλομένους για το σωστό ψήσιμο έχουμε δώσει εδώ κι εδώ, οπότε ας επικεντρωθούμε τώρα στη δίκη μας πρόταση για το βέλτιστο μιξ κρεατικών από την τεράστια γκάμα επιλογών που προσφέρονται.

Aν ο ιδανικός συνδυασμός κρεατικών ενός barbeque ήταν κοκτέιλ, θα έπρεπε να έχει: 3 parts μπιφτέκια (τα οποία μπορούν να χωριστούν σε αυτά με μυρωδικά και στα πιο σκέτα αμερικάνικα, ανάλογα με τις προτιμήσεις των συνδαιτυμόνων), 3 parts μπριζολάκια/πανσέτες και 1 part διαφόρων ειδών λουκάνικα που προσδίδουν και την πιο μερακλίδικη νότα.

Εννοείται φυσικά ότι κάθε μπιφτέκι που ψήνεται χωρίς να τσουτσουρίζει πάνω του μια φέτα κίτρινο τυρί είναι ένα μπιφτέκι που πάει χαμένο (αστειευόμαστε φυσικά – κανένα μπιφτέκι δεν πάει ποτέ χαμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλουμε να πούμε).

Οι Σάλτσες


Αν το κρέας είναι η παράμετρος που θα καθορίσει την επιτυχία του μπάρμπεκιού σου, οι σάλτσες που θα το συνοδεύουν είναι το στοιχείο που θα το απογειώσει. Οι all-time classic αδερφάκια κέτσαπ-μουστάρδα εννοείται πως θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι, η παρουσία της barbeque sauce εξυπακούεται, αλλά η λεπτομέρεια που κάνει τον πρωταθλητή είναι μία χειροποίητη sauce της επιλογής σου που θα πρέπει να κλέψει τις εντυπώσεις και να γίνει πολλές φορές refill στα μπολάκια της (είναι σημαντικό να δείξεις αυτοπεποίθηση).

Αν δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με το σπορ μην αγχώνεσαι, υπάρχουν άπειρες προτάσεις online αλλά στο συγκεκριμένο κομμάτι, καλύτερο είναι να ζητάς tips από άλλους, ιδανικά παλιότερους ψήστες ή αν είσαι τόσο τολμηρός, από το σεφ του αγαπημένου σου κρεατάδικου. Με δικό σου ρίσκο πάντα, γιατί ως γνωστόν η αποκάλυψη τέτοιων μυστικών είναι ευαίσθητο ζήτημα.

Πάντως η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει στη Jack Daniels sauce.


Το Ψωμί

Ίσως αυτό να αποτελεί στοιχειώδη γνώση, αλλά για κάποιο λόγο όταν το ψωμί συνοδεύει στην απλή του μορφή ένα μπάρμπεκιου πάρτι περνάει τρομερά απαρατήρητο. Αν αν ψηθεί στη σχάρα με λάδι και ρίγανη, όμως, για κάποιο λόγο γίνεται περίπου 700% πιο ελκυστικό. Μην κάνεις λάθη αρχάριου και του κόψεις τον δρόμο προς τη δόξα.

Το Καλαμποκάκι

Με τόσες παιδικές αναμνήσεις από πανηγύρια και γενικά πάσης φύσεως εξωτερικά events στα οποία το καροτσάκι με το ψητό καλαμπόκι ήταν υποχρεωτικά, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον ότι το συγκεκριμένο έδεσμα έχει εντυπωθεί για τα καλά στο γευστικό DNA του Έλληνα. Πάρε μερικά φρέσκα καλαμπόκια, ρίξ’ τα στην ψησταριά (προσοχή γιατί καίγονται πολύ ύπουλα), βάλε αλατάκι κι έχεις έτοιμο ένα side dish που εγγυημένα θα αρέσει σε όλους και θα προσφέρει και το απαραίτητο ξεκάρφωμα σπάζοντας λίγο την ακατάσχετη κρεατοφαγία. Προσοχή: H οδοντογλυφίδα είναι απαραίτητο αξεσουάρ.



Τα Περιφερειακά

Για το τέλος αφήσαμε τα μόνα δύο πιάτα για τα οποία δεν θα χρειαστείς την Broil King ψησταριά σου μεν, είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή ενός barbeque που σέβεται τον εαυτό του δε.

Και είναι τα εξής δύο: Άφθονες (ΑΦΘΟΝΕΣ) τηγανιτές πατάτες, κατά προτίμηση φρέσκες και όχι προτηγανισμένες και τουλάχιστον δύο σαλάτες για να πιάσεις όσο πιο πολύ κόσμο μπορείς. Για τις σαλάτες οι επιλογές είναι πάρα πολλές – το αφήνουμε πάνω σου. Θα πούμε μόνο ότι με το κρεατάκι πηγαίνει πολύ ωραία η Coleslaw (είναι βέβαια αρκετά παχυντική). Αν και όταν μιλάμε για μπάρμπεκιου δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες σκέψεις.


Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν:

Μπιφτέκια, μπριζολάκια και λουκάνικα στη σωστή αναλογία, μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο και το μαρινάρισμα, διάφορες απλές σάλτσες και μία γκανιάν σπιτική, ψημένο ψωμί και καλαμπόκι, άφθονες πατάτες και τουλάχιστον 2 φρέσκες σαλάτες.

Καλή όρεξη!

 

Τελευταία Νέα