Πώς να ψήσεις σωστά μια μπριζόλα

Gazzetta team
Πώς να ψήσεις σωστά μια μπριζόλα
Γίνε master στο μπάρμπεκιου με τη βοήθεια της Broil King.

Τα έχουμε ξαναπεί. Το καλοκαιράκι είναι κοντά, πλησιάζει τελικός Τσάμπιονς Λιγκ και έχουμε και το Euro. Το μπάρμπεκιου πάρτι στο σπίτι είναι το ιδανικό σενάριο για να περάσουν καλά όλοι και να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Oι ψησταριές πλέον χωράνε παντού, οπότε ψαχτείτε εδώ, αν δεν έχετε πάρει ήδη μια (εμείς «ψηφίσαμε» Broil King). Και για να αποδείξετε ότι δεν έχετε να ζηλέψετε τίποτα από τον καλύτερο ψήστη της γειτονιάς (ναι αυτόν με τον κήπο), παρακάτω θα βρείτε τα μυστικά που θα κάνουν την μπριζόλα σας να μείνει αξέχαστη σε όλη την παρέα.

Διαλέξτε ένα κομμάτι κρέας αρκετά παχύ που να περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους. Κανείς δεν θέλει μια στεγνή μπριζόλα και το λίπος σημαίνει κρέας «ζουμερό».

Πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη το πάχος της μπριζόλας (εμείς επιμένουμε στη μεγάλη). Για παράδειγμα, αν ψήσετε μια μπριζόλα μεσαίου πάχους για τέσσερα λεπτά, μπορεί να βγει σχεδόν ωμή, ενώ αν ψήσετε μια λεπτή μπριζόλα στον ίδιο χρόνο θα έχετε μια μέτρια προς καλοψημένη μπριζόλα.

Αν θέλετε να βάλετε αλάτι στην μπριζόλα σας, αφήστε το να καθίσει πάνω στο κρέας για τουλάχιστον 40 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει στο αλάτι να εισχωρήσει στο κρέας και να είναι πιο νόστιμο αργότερα.

Οι θερμοκρασίες στο ψήσιμο παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Γενικά, για ένα κομμάτι κρέατος η κατάλληλη θερμοκρασία είναι γύρω στους 54 βαθμούς Κελσίου. Για ένα μεγαλούτσικο κομμάτι, η θερμοκρασία υπολογίζεται στους 57 βαθμούς Κελσίου. Τέλος για μια καλοψημένη μπριζόλα ποντάρουμε στους 71 βαθμούς Κελσίου.

Για μέτριο ψήσιμο και ζουμερό αποτέλεσμα, θα πρέπει να ψήσετε τη μπριζόλα για 5 περίπου λεπτά, πάντα από κάθε πλευρά. Από εκεί και πέρα αν θέλετε μια καλοψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα, θα πρέπει να την ψήσετε τουλάχιστον 7 λεπτά σε κάθε πλευρά.

Να ψήνετε την μπριζόλα σε δυνατή φωτιά για να μη στεγνώσει, καθώς επίσης να λαδώνετε το κρέας και όχι τη σχάρα προκειμένου να αποφύγετε περιττό καπνό που στεγνώνει το κρέας.

Όταν τελειώσετε το ψήσιμο, αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το κόψετε. Αν τα υγρά της μπριζόλας κρυώσουν ελαφρώς πριν την κόψετε και τη σερβίρετε, θα κάψουν λιγότερο τη γλώσσα σας. Οπότε αυτό είναι ένα καλό κόλπο για να το έχετε στον νου σας!

Για την τέλεια μπριζόλα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και εδώ.

 

Τελευταία Νέα