Πετάλι για καλό σκοπό

Gazzetta team
Πετάλι για καλό σκοπό

bet365

Ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας απέναντι στους ποδηλάτες.

Ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στον αθλητισμό και την ποδηλασία είναι το διήμερο 16 & 17 Απριλίου. Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου της Αθήνας (ΟΠΑΝΔΑ), διοργανώνει την Κυριακή και για μία ακόμη χρονιά τον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας. Μία εκδήλωση που αποτελεί θεσμό για την αθλητική ζωή της πόλης, αποκτώντας φανατικούς φίλους και υποστηρικτές. H φετινή διοργάνωση έχει και πάλι ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα αποδεικνύοντας πως ο αθλητισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι έννοιες αλληλένδετες.

Φέτος λοιπόν, μέσω του Ποδηλατικού Γύρου της πόλης, θα συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τους Γιατρούς του Κόσμου. Έτσι με μία συμβολική προσφορά της τάξης του 1 ευρώ ενισχύουμε οικονομικά τον ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου – ο ξενώνας δημιουργήθηκε με σκοπό την παροχή φιλοξενίας σε ξεχωριστούς κοιτώνες ατόμων με έλλειψη στέγης, καθώς και ατόμων επαπειλούμενης στέγασης, με ιδιαίτερη έμφαση σε οικογένειες με παιδιά, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα.

Ο σχεδιασμός εστιάζει στο να μετατραπεί το Σύνταγμα για το προσεχές διήμερο σε χώρο αφιερωμένο στο ποδήλατο, τα οφέλη της χρήσης του και την διασύνδεση του με τις αστικές μετακινήσεις. Από τις 9.00 έως και τις 19.00 το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί πληθώρα εκδηλώσεων που ως κύριο στόχο τους έχουν την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση του ποδηλάτου, τόσο για τις αστικές μετακινήσεις τους, όσο και ως μέσο άσκησης και άθλησης. Άλλωστε, το ποδήλατο μπορεί και πρέπει να κατακτήσει ακόμη υψηλότερη θέση στην καρδιά και την καθημερινότητα των Αθηναίων. Όχι μόνο επειδή μπορεί και προσφέρει ένα εναλλακτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο γρήγορης μετακίνησης στη πόλη, αλλά και επειδή το ποδήλατο από μόνο του μπορεί και συμβάλλει στη ψυχική και σωματική υγεία όσων το χρησιμοποιούν.

Γι’ αυτό και ο ποδηλάτης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΟΠΑΝΔΑ. Εδώ και δεκαετίες άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της πόλης, που θέλουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα διαπερνά το κέντρο και θα αγγίζει τις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας. Αίτημα το οποίο δυστυχώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν μετατράπηκε σε σοβαρό και οργανωμένο σχέδιο εκ μέρους των αρμόδιων φορέων. Σήμερα όμως βρισκόμαστε στην αρχή της υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου έργου. Η Αθήνα επιτέλους απέκτησε ένα ενιαίο ποδηλατόδρομο κατά μήκος του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ενώ στο προσεχές διάστημα θα καταφέρουμε να ενώσουμε μεγάλες γειτονιές της πόλης με διαδρομές φιλικές προς κάθε ποδηλάτη. Το όραμα μιας πόλης φιλικής και προσβάσιμης με το ποδήλατο αρχίζει σιγά σιγά να υλοποιείται και τα διαχρονικό αίτημα του κάθε ποδηλάτη για σεβασμό και διευκόλυνση στη μετακίνηση του αρχίζει να εισακούεται.

Κλείνοντας, είναι γεγονός πως ο ΟΠΑΝΔΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτιστικό φορέα διοργάνωσης και στήριξης πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Στόχος του είναι η παραγωγή μαζικών αθλητικών γεγονότων, που πάντα θέτουν στο επίκεντρο τους την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνεισφορά. Ο Μαραθώνιος, ο Ημιμαραθώνιος το Acropolis night run και οι ποδηλατικοί γύροι που διοργανώνονται κάθε χρόνο με κύριο υποστηρικτή τον συγκεκριμένο οργανισμό αποτελούν τα έμπρακτα παραδείγματα μαζικής άθλησης που προσφέρουμε σε όλους τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. Μέσα από τέτοιες διοργανώσεις η Αθήνα ζωντανεύει και αποκτά χρώμα, ένταση και ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μέσα από τέτοιες διοργανώσεις υπενθυμίζουμε πως η Αθήνα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μπορεί να βγει από την ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και να κοιτάξει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.

Όραμα όλων είναι μία Αθήνα που σέβεται και εκπληρώνει τις ανάγκες των πολιτών της. Είναι η Αθήνα που διαμορφώνουμε σήμερα μέσω τέτοιων έργων και εκδηλώσεων. Και για αυτό θα πρέπει να συμμετέχουμε στον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας.

Το άρθρο υπογράφει ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος ΟΠΑΝΔΑ.

 

Τελευταία Νέα