Γιατί οι αθλητές απεχθάνονται την τριχοφυΐα;

Gazzetta team
Γιατί οι αθλητές απεχθάνονται την τριχοφυΐα;

bet365

Είτε είναι επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες, οι λάτρεις της αδρεναλίνης λένε «όχι» στις τρίχες.

Έχει δει ποτέ κανείς το σώμα του Μάικλ Φελπς ή του Ράιαν Λόχτι να μη γυαλίζει όταν βγαίνει από το νερό; Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι αθλητές προτιμούν την καθαρή επιδερμίδα καθώς αυτή φέρνει καλύτερες επιδόσεις – σε όλους τους τομείς. Και μπορεί να μοιάζει με την καθιερωμένη επιλογή που γίνεται για αισθητικούς λόγους αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο που όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, ιδίως όσοι προτιμούν την ποδηλασία, την κολύμβηση και το στίβο, εμπιστεύονται μια μέθοδο αποτρίχωσης για να κερδίσουν πόντους στην προσωπική υγιεινή και να πετύχουν ένα νέο ρεκόρ.

Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Αρχικά η εφίδρωση που προκαλεί η τριχοφυΐα δυσχεραίνει τη σωματική κατάσταση την ώρα της άθλησης, ενώ τα αθλητικά ρούχα από ειδικά υλικά με στενή εφαρμογή δημιουργούν ερεθισμό με την τριβή και σε τριχωτή επιδερμίδα μπορούν να προκαλέσουν θυλακίτιδα. Συχνά βέβαια οι απαιτήσεις της έντονης προπόνησης, η συγκέντρωση και η πειθαρχία κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος στις προτεραιότητες του κάθε αθλητή αλλά εκείνοι που ξέρουν καλά τι σημαίνει πρωταθλητισμός δεν αγνοούν την περιποίηση του σώματός και δεν ξεχνούν ότι η τριχοφυΐα μπορεί να έχει ακόμη και αρνητική επίδραση στην αθλητική απόδοση.

Μπορεί όντως ένα laser όμως να φέρει ρεκόρ; Δηλαδή τι ακριβώς κάνει η αποτρίχωση και είναι τόσο απαραίτητη σε όλους;

Η άνεση είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους αποτρίχωσης. Τα αθλητικά ρούχα που έχουν σχεδιαστεί για καλύτερες επιδόσεις σε αθλήματα όπως η ποδηλασία, ο στίβος ή η κολύμβηση έχουν στενή εφαρμογή στο σώμα. Οι τρίχες δημιουργούν μια επιπρόσθετη επιφάνεια μεταξύ του δέρματος και του υλικού, όπου η αθλητική στολή τρίβεται, δημιουργώντας ερεθισμό και δυσφορία.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι οι τραυματισμοί: όταν το δέρμα είναι αποτριχωμένο, οι πληγές κλείνουν πιο γρήγορα και μολύνονται πιο δύσκολα. Ακόμη και σε σοβαρότερους τραυματισμούς όμως, που απαιτούν θεραπευτικό μασάζ, ένα αποτριχωμένο σώμα διευκολύνει τη θεραπεία.

Επίσης, επειδή για τους επαγγελματίες που έχουν στόχο το επόμενο ρεκόρ η παραμικρή αντίσταση έχει κόστος, η αποτρίχωση μπορεί να παίξει το ρόλο-κλειδί. Για παράδειγμα, οι κολυμβητές αφαιρούν οποιαδήποτε τρίχα δεν καλύπτεται από το μαγιό για να πετύχουν τον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Ποια είναι όμως η κορυφαία μέθοδος αποτρίχωσης που εμπιστεύονται οι αθλητές; Το ξύρισμα ίσως να αποτελεί την πιο γρήγορη και απλή λύση, ωστόσο έχει αρκετά μειονεκτήματα. Προκαλεί στο δέρμα ερεθισμό και φλεγμονές, ενώ ένας μεγάλος αριθμός τριχών μπορεί να αρχίσει να μεγαλώνει προς τα μέσα δημιουργώντας θυλακίτιδα. Αυτές οι συνθήκες δυστυχώς κάνουν τη χρήση των στενών αθλητικών ρούχων άβολη και καμιά φορά επώδυνη.

Για τους αθλητές η καλύτερη λύση αποτρίχωσης είναι το laser καθώς προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι επαγγελματίας, αλλά ασχολείται με τον αθλητισμό, έχει κάθε λόγο να επωφεληθεί από μια καθαρή, απαλή επιδερμίδα. Η προπόνηση θα είναι πιο άνετη και σαφώς πιο σωστή.

Το laser Αλεξανδρίτη είναι από τα καλύτερα, πιο σύγχρονα μηχανήματα, εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) και το πιο αποτελεσματικό στην αγορά – ιδιαίτερα σε σύγκριση με το IPL. Διαθέτει ένα σύστημα ψύξης το οποίο μειώνει αισθητά την παραμικρή αίσθηση ενόχλησης την ώρα της εφαρμογής και ο χρόνος της κάθε θεραπείας είναι σημαντικά μικρότερος από άλλα μηχανήματα. Η θεραπεία λειτουργεί με την επιλεκτική φωτοθερμόλυση: καίει τον θύλακα της τρίχας και αποτρέπει την αναγέννησή του. Καθώς οι τρίχες μεγαλώνουν σε διαφορετικό χρόνο, χρειάζονται 6-8 θεραπείες για να απαλλαγεί κάποιος οριστικά, όμως το σίγουρο είναι ότι μεγάλη διαφορά φαίνεται από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Γιατί να επιλέξει κανείς το laser Αλεξανδρίτη; Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος και για όλες τις περιοχές τόσο του σώματος όσο και του προσώπου, είναι ιδανικό για τις ευαίσθητες επιδερμίδες, δεν προκαλεί τραυματισμούς, δεν δημιουργεί θυλακίτιδα, δεν συνδέεται με πόνο και έχει πιστοποιηθεί ως ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Επίσης, αντιμετωπίζει ριζικά και αποτελεσματικά την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, είναι μια γρήγορη διαδικασία που προσφέρει ριζική αποτρίχωση και δεν έχει παρενέργειες, καθώς σε αντίθεση με το IPL η δέσμη φωτός είναι εστιασμένη στον θύλακα της τρίχας χωρίς να επηρεάζει τη γύρω επιδερμίδα.

Έτοιμοι για νέα ρεκόρ;

Πληροφορίες: Ιατρική Ομάδα Medi Center, www.medi-center.gr, τηλ. 211 1088 444.

 

Τελευταία Νέα