PADEL LEAGUE 2015 by ASICS”, το 1ο βαθμολογούμενο τουρνουά Padel στην Ελλάδα!

Gazzetta team
PADEL LEAGUE 2015 by ASICS”, το 1ο βαθμολογούμενο τουρνουά Padel στην Ελλάδα!

bet365

Το συναρπαστικό άθλημα του Padel, που ξεσηκώνει τον κόσμο και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους σε σε ολόκληρο τον κόσμο, έφεραν στην χώρα μας, υιός και πατέρας Ζορζ και Νικολά Ανδρέου. Το δημοφιλές σπορ, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες έχει ιστορία 45 χρόνων (1969 ) και «εφευρέθηκε» στο μαγευτικό Ακαπούλκο του Μεξικό από τον Enrique Corcuera.

Το Padel (που ανήκει, προς το παρόν, στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης και σύντομα θα αποκτήσει δική του ομοσπονδία) είναι ένα συνδυαστικό άθλημα όλων των παιχνιδιών που περιλαμβάνουν την χρήση ρακέτας και μεγαλύτερο του πλεονέκτημα θεωρείται ότι μπορούν να παίξουν από παιδιά 5 ετών, μέχρι βετεράνοι 75 ετών.

Συνήθως παίζεται από 2 ομάδες των 2 ατόμων σε «περιφραγμένο» χώρο και διαστάσεις περίπου τις μισές ενός γηπέδου τένις. Το σκορ είναι το ίδιο με το τένις, όπως και οι μπάλες, με μικρότερη πίεση. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι το Padel περιφράσσεται με τοίχους, οι οποίοι συμμετέχουν όπως στο squash.

Μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν καλύτερα το Padel οι Έλληνες προσφέρει η διοργάνωση «PADEL LEAGUE 2015 by ASICS”, το 1ο βαθμολογούμενο τουρνουά Padel στην Ελλάδα! Η πρώτη διοργάνωση θα λάβει χώρα από τις 20 έως τις 24 Μαΐου 2015 στα 5 γήπεδα συνθετικού χλοοτάπητα της Greek Padel Academy στην Λ. Καραμανλή 4, Α’ Πλαζ Βούλας/South Coast.

Τι είναι το Padel

Το άθλημα του PadelTennis παίζεται ευρέως σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση παρουσιάζει στην Ισπανία. Στην Αγγλία είναι επίσης αυξανόμενη η δημοτικότητα του ως ένα οικογενειακό άθλημα, που παίζεται κυρίως σε clubs από άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Το παιχνίδι του Padel έχει παρομοιαστεί ως “τέννις με τοίχους”. Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει τα καλύτεραστοιχεία του τέννις, του σκουός και της ρακέτας. Έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα, κυρίως λόγω της απλότητας αλλά και των ομοιοτήτων που παρουσιάζει με ήδη υπάρχοντα αθλήματα που χρησιμοποιούν ρακέτα.

Το Padel είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για να παίξετε και απευθύνεται σε ένα ευρύ πληθυσμό. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το μεγαλύτερο του, ίσως, πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να παίξουν Padel άτομα όλων των ηλικιών, από ένα παιδί 5 ετών έως βετεράνοι 70-75 ετών.

Στα παιδιά αρέσει να παίζουν Padel γιατί είναι εύκολο να το μάθουν χωρίς να δαπανήσουν πολύ χρόνο, προωθείται η ομαδικότητα και, παράλληλα, βελτιώνουν πάρα πολύ τα αντανακλαστικά τους. Επίσης, αποτελεί και μία οικογενειακή δραστηριότητα. Άνδρες και γυναίκες μπορούν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, γιατί η σωματική δύναμη δεν αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την ανάδειξη του νικήτή.

Το μικρότερο μέγεθος του αγωνιστικού χώρου φέρνει όλους πιο κοντά, καθιστώντας τις κοινωνικές συναναστροφές ένα αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, το Padel είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι για παίκτες όλων των ηλικιών και ικανοτήτων καθώς είναι γρήγορο και εύκολο να το καταλάβει κάποιος και είναι λιγότερο απαιτητικό σωματικά σε σχέση με παρόμοια αθλήματα, όπως το τέννις και το σκουός. Οι περισσότεροι παίκτες έχουν σωστή αντίληψη του παιχνιδιού μέσα στα πρώτα 20 λεπτά και αποκτούν εύκολα ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν.

Συνοψίζοντας, το Padel είναι το πιο κοινωνικό παιχνίδι στον κόσμο, και καλεί όλους εσάς να πάρετε μία ρακέτα και μια μπάλα και να αρχίσετε να παίζετε, με σκοπό την άθληση, τη χαρά,τη βελτίωση της υγείας σας και την οικοδόμηση νέων κοινωνικών σχέσεων.

Ιστορία του Padel

Η προέλευση του Padel δεν είναι απολύτως σαφής και υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την ανάπτυξη του.

Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το παιχνίδι επινοήθηκε πριν από πολλά χρόνια σε βρετανικά κρουαζιερόπλοια για τη διασκέδαση των επιβατών. Στη συνέχεια, στα μέσα της δεκαετίας του 1920, ένας Αμερικανός με το όνομα FrankBeal έφερε το άθλημα αυτό στα πάρκα της Νέας Υόρκης. Μια δεκαετία αργότερα πραγματοποίησε αλλαγές στα γήπεδα, προσθέτοντας ξύλινα πατώματα και ψηλούς φράχτες γύρω από αυτά, ώστε να μην χάνεται το μπαλάκι στο χιόνι το χειμώνα. Αυτό έγινε γνωστό ως «τέννις πλατφόρμα» και αποτελεί ουσιαστικά τον πρόγονο των σημερινών γηπέδων.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το Padel προέρχεται από το Μεξικό. Λέγεται ότι ο EnriqueCorcuera, ο οποίος έζησε στο Ακαπούλκο, δεν είχε αρκετό χώρο γύρω από το σπίτι του για να χτίσει ένα γήπεδο τέννις. Έτσι, αξιοποιώντας μία έκταση 200 τετραγωνικών μέτρων κατασκεύασε ένα γήπεδο διαστάσεων 20x10m, περιφράζοντας το με τοίχους τριών και τεσσάρων μέτρων σε ύψος. Αντί για μια ρακέτα του τέννις, το παιχνίδι παιζόταν με μια πιο κοντή, ξύλινη ρακέτα. Το 1974, ένας φίλος του, ο AlfonsodeHohenlohe, ταξίδεψε από την Ισπανία για να τον επισκεφθεί στο Ακαπούλκο. Του άρεσε τόσο πολύ αυτό το νέο παιχνίδι που αποφάσισε νατο φέρει πίσω στο σπίτι του, στην Marbella της Ισπανίας.

Μετά από πολλή μελέτη και περίσκεψη, όσον αφορά το σωστό σχεδιασμό του γηπέδου και τους κανόνες του παιχνιδιού, τα πρώτα δύο γήπεδα Padel έγιναν πραγματικότητα στο ClubMarbella. Ο AlfonsodeHohenlohe βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να μοιραστεί την εμπειρία και το πάθος του για το Padel με το τζετ σετ της Marbella. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχε πολύ μεγάλη απήχηση και από τότε έχει γίνει δημοφιλές σε όλη την Ισπανία.

Πολύ σύντομα, μεγάλα ονόματα όπως ManoloSantana, ενδιαφέρθηκαν για το Padel και άρχισαν να διοργανώνονται πολλά τουρνουά κατά μήκος της CostadelSol, καθώς όλο και περισσότερα σωματεία έχτιζαν τα δικά τους γήπεδα.

Ένας φίλος εκατομμυριούχος του AlfonsodeHohenlohe, ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά τη Marbella, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με το παιχνίδι αυτό και πήρε την ιδέα μαζί του πίσω στην Αργεντινή. Σήμερα, πάνω από δύο εκατομμύρια Αργεντινοί παίζουν Padel. Επιπλέον, υπάρχουν πάνω από οκτώ εκατομμύρια Ισπανοί παίκτες, γεγονός που καθiστά το Padel ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα που παίζονται στην Ισπανία. Τέλος, το Padel εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, στην Αμερική, τον Καναδά και την Αγγλία.

Πώς παίζεται το Padel

Συνήθως, παίζεται από 2 ομάδες των 2 ατόμων η κάθε μία (διπλό) σε «περιφραγμένο» χώρο και σε διαστάσεις περίπου τις μισές ενός γηπέδου τέννις (10 μέτρα πλάτος επί 20 μέτρα μήκος). Το σκορ είναι ακριβώς το ίδιο με το τέννις όπως και οι μπάλες με λιγότερη όμως πίεση. Η μεγαλύτερη διαφορά με το τέννις είναι ότι περιφράσσεται με τοίχους, οι οποίοι συμμετέχουν στο παιχνίδι με παρόμοιο τρόπο όπως το squash.

Σκοπός

Πρωταρχικός σκοπός, πλέον, είναι η ένταξη του αθλήματος τα επόμενα χρόνια στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία PADEL έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για το άθλημα καθώς πλέον έχουν δημιουργηθεί Ομοσπονδίες σε πάνω από 20 χώρες, κάποιες από τις οποίες είναι: Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Αμερική, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία κ.α. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Αργεντινή είναι το πρώτο εθνικό σπορ της χώρας και στην Ευρώπη γνωρίζει μεγάλη άνθιση, καθώς στην Ισπανία τείνει να γίνει δεύτερο, σε δυναμικότητα, σπορ μετά το ποδόσφαιρο.

Εξοπλισμός

Το να αποκτηθεί μία ρακέτα Padel μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μάρκες, οι τύπους και σχήματα. Υπάρχουν πάνω από 75 διαφορετικές μάρκες, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων ονομάτων όπως Wilson, Vision, DropShot, Slazenger, Varlion, Sane. Όταν αγοράζετε μία ρακέτα είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε με σύνεση, επειδή η λανθασμένη επιλογή δεν θα βλάψει μόνο το παιχνίδι σας αλλά ενδέχεται να βλάψει και το σώμα σας.

Μεγέθη Grip

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε, όταν αγοράζετε μία ρακέτα, είναι το μέγεθος της λαβής. Εάν είναι πάρα πολύ μεγάλο ή μικρό ενδέχεται να προκαλέσει τραυματισμούς, όπως το tenniselbow. Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να ελέγξετε ότι έχετε το σωστό μέγεθος λαβής – όταν κρατάτε τηλαβή, θα πρέπει να υπάρχει 1 εκατοστό διαφορά μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να είστε σε θέση να σύρετε το δείκτη του ελεύθερου χεριού σας ανάμεσα στις άκρες των δακτύλων σας και τον αντίχειρα. Εάν η λαβή δεν είναι ακριβώς στο σωστό μέγεθος, τότε μπορείτε να αγοράσετε ένα Overgrip, ώστε να μεγαλώσετε το μέγεθος της λαβής ελαφρά.

Η Ρακέτα:

Προφίλ: Το εξωτερικό σχήμα της ρακέτας παρέχει τη δύναμη και την αντοχή. Συνήθως αποτελείται από σωληνωτές επιστρώσεις ινών υάλου, άνθρακα ή γραφίτη, εμποτισμένες με κερί ή εποξική ρητίνη.

Πυρήνας: Το «εσωτερικό» της ρακέτας. Είτε αφρού ή EVA Καουτσούκ (απορρόφησης κραδασμών από καουτσούκ). Ο πυρήνας μπορεί να διαφέρει, δημιουργώντας διαφορά στην ακαμψία και δυνατότητα αναπαραγωγής χτυπημάτων.

Επιφάνεια ή το δέρμα: Η περιοχή στην οποία θα χτυπήσει την μπάλα. Αυτή είναι συνήθως 1,2 ή 3 επιφάνειες στρώματος από υαλόνημα, ίνες άνθρακα ή γραφίτη. Τα υλικά αλλάζουν τη δύναμη και την αντοχή της ρακέτας. Η ρακέτα θα είναι εμποτισμένη με κερί ή εποξική ρητίνη.

Βάρος: Δεν υπάρχει ιδανικό βάρος για μία ρακέτα Padel, όμως υπάρχει ένα ιδανικό βάρος για κάθε παίκτης ατομικά. Αυτό το βάρος εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του παίκτη.

Ένδυση

Δεν χρειάζεται ειδικός ρουχισμός για να παίξετε padel, αλλά θα πρέπει να φοράτε αθλητικά ρούχα. και τις κατευθυντήριες γραμμές για τα είδη ένδυσης, ώστε αξίζει τον έλεγχο με τον γραμματέα πρωταθλήματος ή διοργανώτρια.

Υπόδηση

Μπορείτε να αρχίσετε να παίζετε σε με απλά αθλητικά παπούτσια αλλά, όσο ανεβαίνει το επίπεδο σας, αν αρχίσουν να παίζουν πιο σοβαρά, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ειδικά παπούτσια για Padel. Τα παπούτσια για τρέξιμο δεν έχουν σχεδιαστεί για τις γρήγορες αλλαγές της κατεύθυνσης που πρέπει να κάνετε στη padel. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί, όσον αφορά τον τύπο παπουτσιού που φοράτε, διότι ενδέχεται να προκληθεί φθορά στην επιφάνεια του γηπέδου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα