Βοηθώντας τη λειτουργικότητα του ανθρώπινου σώματος

Gazzetta team
Βοηθώντας τη λειτουργικότητα του ανθρώπινου σώματος

bet365

Δύο ειδικότητες με προοπτικές και ουσιαστική αξία.

Πόσο κοστίζει ένας «απλός» τραυματισμός στο 5Χ5 μετά τη δουλειά;

Για σένα, ίσως απλά λίγο πάγο. Για κάποιον άλλον, μέρες απουσίας και πόνου. Όταν, πάλι, μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές, το κόστος αγγίζει δυσθεώρητα ύψη.

Ο σωματικός πόνος όμως δεν είναι μόνο για τους αθλητές.

Αφορά και ταλαιπωρεί τους πάντες και αν νομίζεις πως η γραφειακή δουλειά σε προφυλάσσει από τη σωματική καταπόνηση, καιρός να αναθεωρήσεις. Τα μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με την –καθιστική- εργασία γραφείου είναι τόσο έντονα που η ΕΕ δημιούργησε ειδικό οργανισμό για την ενημέρωση και πρόληψή τους. Σύμφωνα με το Fit for Work Europe το ετήσιο κόστος για τις χώρες της Ευρώπης είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην αντιμετώπιση των τραυματισμών ή των παθήσεων, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι καίριος, καθώς μπορεί να προλάβει το χειρουργείο, πετυχαίνοντας μια πιο ήπια επιστροφή στην κανονικότητα και την εργασία.

Σε αντίθεση με τη φυσιοθεραπεία που καλείται να αντιμετωπίσει ένα σωματικό πρόβλημα, όταν αυτό προκύψει, η εργοθεραπεία έρχεται να προλάβει καταστάσεις και να διευκολύνει τη λειτουργική ενασχόληση ενός ατόμου με τις καθημερινές δραστηριότητες που οφείλει ή θέλει να συμμετάσχει.

Ο εργοθεραπευτής βοηθά και κατευθύνει το άτομο για να γίνει όσο πιο λειτουργικά ανεξάρτητο γίνεται. Είτε πρόκειται για παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης, είτε ενήλικες με σοβαρές κακώσεις, είτε ηλικιωμένους με θέματα οργάνωσης.

Έχοντας ως βάση τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία στους τομείς των Επιστημών Υγείας και Ζωής, Ιατρικής και Οδοντιατρικής της Laureate International Universities, που είναι ο μεγαλύτερος διεθνής πανεπιστημιακός οργανισμός, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργεί δύο εξειδικευμένα προπτυχιακά προγράμματα για σπουδές στη Φυσικοθεραπεία και την Εργοθεραπεία.

Μέσω των συγκεκριμένων αυτών προγραμμάτων σπουδών, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα απαραίτητα εχέγγυα και προσόντα που θα τους εξασφαλίσουν την επαγγελματική αποκατάσταση. Και στις δύο περιπτώσεις, οι απόφοιτοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, στην δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση, ή να ιδιωτεύσουν.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που εισήγαγε, από τον Σεπτέμβριο του 2008, πτυχίο Φυσικοθεραπείας, αλλά και το μοναδικό που προσφέρει πανεπιστημιακό προπτυχιακό πρόγραμμα Εργοθεραπείας σε Ελλάδα και Κύπρο. Συνδέοντας και στις δύο περιπτώσεις την ακαδημαϊκή γνώση με την κλινική άσκηση και πρακτική σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ήδη το 78% των αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εργάζονται στον τομέα των σπουδών τους όσον αφορά την Κυπριακή αγορά.

 

Τελευταία Νέα