Η ερυθρότητα στο πρόσωπο δεν σημαίνει απαραίτητα υγεία

Gazzetta team
Η ερυθρότητα στο πρόσωπο δεν σημαίνει απαραίτητα υγεία

bet365

Η ροδόχρους ακμή είναι πολύ συχνή στους άνδρες.

Κατακόκκινα μάγουλα σαν να σας έχει κάψει ο ήλιος ή και χειρότερα, μύτη αντίστοιχα πολύ ερυθρή, σε κάποιες περιπτώσεις και ευρυαγγείες ή φλύκταινες δεν οφείλονται απλά στην ευαισθησία του προσώπου σας σε εξωτερικές συνθήκες, λόγω εφίδρωσης στο γυμναστήριο ή έντονου άγχους.

Όπως αναφέρει ο δερματολόγος αφροδισιολόγος του MC Medical Center Δρ. Δημήτριος Καραφουλίδης, όλα τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να είναι ενδείξεις πως πάσχετε από ροδόχρου ακμή.

Μην τρομάζετε, δεν είστε μόνος. Κοντά στο 10% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει το ίδιο πρόβλημα.

Η ροδόχρους ακμή ή ροδόχρους νόσος (Acne Rosacea) παρουσιάζεται κυρίως σε ενήλικες από 30 έως 50 ετών. Στις γυναίκες συνδέεται συχνά με την εμμηνόπαυση, τα πιο βαριά περιστατικά τα αντιμετωπίζουν όμως οι άνδρες. Η φλεγμονώδης αυτή δερματοπάθεια μπορεί σε αρχικό στάδιο να εμφανιστεί ως μια παροδική ερυθρότητα σε κάποια σημεία του προσώπου όπως τα μάγουλα, η μύτη, το μέτωπο ή το πηγούνι. Σε επόμενο όμως στάδιο, το παροδικό ερύθημα γίνεται μόνιμο, και εμφανίζεται το φαινόμενο της τηλαγγειεκτασίας: τα αιμοφόρα αγγεία στα μάγουλα και στη μύτη γίνονται ιδιαίτερα έντονα. Δεν αποκλείεται η πρόκληση βλατίδων και φλύκταινων, ενώ όταν η κατάσταση επιδεινώνεται, η μύτη διογκώνεται και πρήζεται.

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική και ερευνούσαν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ροδόχρου νόσου στους ασθενείς, κοντά στο 80% των ερωτηθέντων απάντησε πως η νόσος μειώνει την αυτοεκτίμησή τους, και το 40% πως αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές διότι νιώθουν πως έχουν αντιαισθητική όψη.

Οι ακριβείς λόγοι που προκαλούν τη ροδόχρου ακμή είναι γενετικοί, αλλά και ανοσολογικοί παράγοντες. Σε μερικούς τύπους επιδερμίδας το παροδικό κοκκίνισμα (ερύθημα) και η ερυθρότητα είναι κληρονομικά στοιχεία. Πιο επιρρεπείς είναι όσο έχουν λεπτό, διάφανες και ανοιχτόχρωμο δέρμα. Αγγειακές διαταραχές, νευρογενείς και ενδοκρινείς παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Έχουν επίσης ενοχοποιηθεί κάποιες εστιακές λοιμώξεις, το παράσιτο Demodex Folliculorum όπως και το βακτήριο της ακμής. Τέλος, έχει διαπιστωθεί και συσχέτιση με το ελικοβακτηρίδιο.

Υπάρχουν περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την έξαρσή της, όπως η ξαφνική αλλαγή από κρύο σε ζέστη, τα καυτερά φαγητά, ο καπνός από τσιγάρο, το αλκοόλ και το στρες. Όταν ένα άτομο πάσχει από ροδόχρου ακμή, αν συνδυαστικά παραδείγματος χάρη καταναλώσει κόκκινο κρασί, τότε τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται ακόμα περισσότερο.

Η κλινική εικόνα του προσώπου αρκεί στον δερματολόγο για να διακρίνει τον τύπο, αλλά και να τη διαχωρίσει από την απλή ακμή, δερματίτιδα, θυλακίτιδα ή άλλη πάθηση. Είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση εγκαίρως και να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες δερματοπάθειες.

Καθώς η ροδόχρους ακμή επιδεινώνεται γρήγορα, είναι σημαντικό να εντοπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της.

Το πλάνο θεραπειών ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της ροδόχρου ακμής, όμως ο στόχος είναι κοινός: ανάπλαση κολλαγόνου και των ελαστικών ινών για να μειωθούν οι ευρυαγγείες και το ερύθημα.

Καλό είναι το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται σε περιόδους όπου η επιδερμίδα δεν εκτίθεται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Η βελτίωση στην επιδερμίδα είναι ορατή σε διάστημα ενός με δύο μηνών, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε ραντεβού στη δερματολογική κλινική του MC Medical Center που εξειδικεύεται στη ροδόχρου ακμή καλέστε στο 211 1088 444.

 

Τελευταία Νέα