Ποιο βιβλίο να διαβάσεις τα Χριστούγεννα!

Gazzetta team

bet365

Τέσσερις συντάκτες προτείνουν το αγαπημένο τους βιβλίο για τον φετινό χειμώνα.

Ο καθηγητής είναι νεκρός του Joost de Vries

Όταν ο καθηγητής Μπρικ πεθαίνει, ο νεαρός ακαδημαϊκός Φρίζο ντε Βος είναι συντετριμμένος. Υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του θρυλικού αυτού διανοούμενου και δικαιωματικά αναμένει να δοξαστεί ως ο διάδοχός του. Όμως, εξαιτίας ενός μυστηριώδους άνδρα, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα περίμενε. Χρησιμοποιώντας προφορικό λόγο, άναρχη δομή και ιστορικά γεγονότα, ο Joost de Vries κατορθώνει να σε παρασύρει σε ένα περιβάλλον που σίγουρα δεν θα έχεις ξαναζήσει σε ατμόσφαιρα βιβλίου: τις χιτλερικές σπουδές. Ναι, καλά διαβάσατε, χιτλερικές σπουδές. Ο εκλιπών καθηγητής Μπρικ υπήρξε μέγας αναλυτής του Χίτλερ και των όσων έκανε ο αιμοσταγής Γερμανός ηγέτης. Ανάμεσα σε αναφορές για γεγονότα και πρωταγωνιστές της χιτλερικής περιόδου, ο Ολλανδός συγγραφέας πλάθει το χαρακτήρα του Φρίζο ντε Βος με μπόλικο καυστικό χιούμορ, βιτριολική αυτοκριτική και βαθιά γνώση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

«Πολέμους χωρίς θύματα, αγωνιστικά αυτοκίνητα δίχως ατυχήματα, μπίρα χωρίς αλκοόλ, κόκα-κόλα χωρίς ζάχαρη, καφέ χωρίς καφεΐνη -ο εκφυλισμός της ελεύθερης αγοράς σε όλα τα ψυχολογικά επίπεδα». «Φτιάχνω καφέ και διαβάζω ένα βιβλίο και κάνω λάικ σ’ ένα άρθρο από κάποιο περιοδικό για να μπορέσουν όλοι οι φίλοι μου στο Facebook να δουν ότι έκανα λάικ στο πνευματικά σωστό». Δύο προτάσεις που εκθέτουν με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα του βιβλίου. Ο de Vries χρησιμοποιεί τον αντιφατικό τρόπο ζωής της σύγχρονης κοινωνίας για να δομήσει το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται η πλοκή και να παρουσιάσει τους χαρακτήρες του γεμάτους με τις ενοχές και τα λάθη τους και όχι ως εξιδανικευμένα πρότυπα. Ίσως, αυτή να είναι και η μαγεία του βιβλίου, η έλλειψη υπερβολής και το σωστό μέτρο στη διάπλαση των ηρώων. Πόσο συχνά το συναντούμε πλέον;

NYPD RED: Το καρουζέλ του τρόμου του James Patterson

Λίγη ζωή της Hanya Yanagihara

Οι «Times» το χαρακτήρισαν μαγικό, ο «Observer» σπαρακτικό, το «San Francisco Chronicle» ένα αριστούργημα και η «Daily Express» μοναδικό.

Το μυθιστόρημα της Χάνια Γιαναγκιχάρα είναι όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα. Τόσο σκληρό, που αν δεν είστε προετοιμασμένοι, μπορεί να μην αντέξετε την ανάγνωση του. Μια πρώτη επιφανειακή ματιά στο θέμα του, θα σας αλλοιώσει την πραγματική εικόνα του μυθιστορήματος.

Τέσσερις άντρες που συνδέονται από τα φοιτητικά τους χρόνια, μεγαλώνουν και εξελίσσονται μαζί σε ένα κόσμο περίπλοκο, φορτωμένοι με το βίαιο παρελθόν τους, που επηρεάζει το παρόν τους.

Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Τζουντ, ένας αινιγματικός και χαρισμάτικος άντρας, που στην παιδική του ηλικία είχε σημαδευτεί από μια βάναυση σεξουαλική κακοποίηση. Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό από του ζωή του Τζουντ αποτελεί και το κεντρικό άξονα, γύρω από τον οποίο κινείται το μυθιστόρημα της Χάνια Γιαναγκιχάρα και δημιουργεί ένα κλίμα άκρως νοσηρό.

Ευθύς αμέσως καταλαβαίνουμε, πως το περιεχόμενο του βιβλίου δεν μπορεί παρά να είναι σκοτεινό, γεμάτο πόνο και θλίψη. Δεν λείπουν βέβαια και οι στιγμές που η αγάπη και η φροντίδα σου δίνουν την αίσθηση πως όλα μπορούν να θεραπευτούν. Μια αχτίδα φωτός στο σκοτάδι, που με μαεστρία απλώνει η αμερικανίδα συγγραφέας.

Όποιος επιθυμεί να διαβάσει ένα ευχάριστο βιβλίο για να περάσει η ώρα του, το «Λίγη Ζωή» της Χάνια Γιαναγκιχάρα δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θα σας «πλημμυρίσει» με συναισθήματα (ακόμα και θυμού) και θα σας βάλει σε σκέψεις για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας.

Ακόμα και τα άγρια σκυλιά του Ian Rankin

 

Τελευταία Νέα