Ήξερες ότι μερικά από τα καλύτερα κρασιά φτιάχνονται στον Δομοκό; (pics)

Gazzetta team
Ήξερες ότι μερικά από τα καλύτερα κρασιά φτιάχνονται στον Δομοκό; (pics)

bet365

Πέντε φίλοι από τον Δομοκό Φθιώτιδας, μεγαλωμένοι στο οροπέδιο του Ενιππέα, ανήσυχοι επιστήμονες και δημιουργικοί επαγγελματίες, με αγάπη για τη γη, συνέλαβαν πριν από δεκαπέντε χρόνια την ιδέα δημιουργίας ενός ξεχωριστού αμπελώνα.

Πέντε φίλοι από τον Δομοκό Φθιώτιδας, μεγαλωμένοι συνέλαβαν πριν από δεκαπέντε χρόνια την ιδέα δημιουργίας ενός ξεχωριστού αμπελώνα.

Αξιολόγησαν την περιοχή και μελέτησαν το περιβάλλον και την ιστορικότητα των καλλιεργειών.

Επέλεξαν τις πλαγιές ανάμεσα στο Γερακλί και στο Πουρνάρι, εκεί όπου οι αέρηδες του οροπεδίου συναντούν εκείνους της Θεσσαλίας και δημιουργούν εξαιρετικό μικροκλίμα.

Ασβεστολιθικά τα εδάφη, η κλίση τους ιδανική και έτσι τα φυτά ριζώνουν βαθιά, ανεβάζουν χυμούς και μέταλλα και δίνουν σταφύλια γευστικά, πλούσια σε αρώματα, χρώματα και ιχνοστοιχεία.

Εκεί λοιπόν, το 2000 άρχισε να ξετυλίγεται το οινικό όραμα της Ευαμπέλου Γης.

Τα αμπέλια

Τα αμπέλια του κτήματος της Ευαμπέλου Γης -Οίνοι Δομοκού AΕ είναι φυτεμένα με ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες, καλύπτουν έκταση 220 στεμμάτων και βρίσκονται σε υψόμετρο 400 μέτρων, με κλίση 8% και βορειοδυτικό προσανατολισμό. Η σύσταση του εδάφους είναι αργιλοαμμώδης, πλούσια σε οργανικές ενώσεις, με ενσωματωμένα αρκετά χαλίκια που διευκολύνουν την αποστράγγιση των νερών από τις πρώιμες βροχές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου και εξασφαλίζουν εξαιρετική ωρίμανση, αλλά και οργανοληπτική ικανότητα που δίδει στα σταφύλια πλούτο και εκφραστικότητα.

Σε εκτεταμένα σημεία του κτήματος και σε βάθος μεγαλύτερο των εξήντα πόντων υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου οι οποίες προσδίδουν μεταλλικότητα και παλμό στα σταφύλια.

Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι το κλίμα της περιοχής δίνει καλές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την άνοιξη, ενώ αντίθετα τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες οι ημέρες είναι ξηρές και οι νύχτες δροσερές, προσφέροντας διαφορές θερμοκρασίας ως και 15 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα τα φυτά να εργάζονται πυρετωδώς, να ανεβάζουν χυμούς και να εξασφαλίζουν αρωματικό πλούτο, φαινολική ωριμότητα και γευστική δύναμη στα σταφύλια και κατ’ επέκταση στα κρασιά.

Σε αυτό το φυσικό περιβάλλον με τις περιγραφόμενες ιδιότητες και δυνατότητες η ανθρώπινη παρέμβαση, ήπια αλλά διαρκής, με φροντίδα, αγάπη και γνώση, έρχεται να υποστηρίξει, να προσθέσει και να πολλαπλασιάσει την ενέργεια του φυσικού χώρου.

H Ευάμπελος Γη και τα κρασιά της.

Η σειρά Φιλοκτήτης.

Με σήμα το διαχρονικό Φ, η σειρά έλκει την ονομασία της από τον ομώνυμο βασιλιά της Αρχαίας Φθίας. Κατά τη διάρκεια της Τρωικής εκστρατείας τον Φιλοκτήτη δάγκωσε δηλητηριώδες φίδι την πληγή του οποίου θεράπευσε ο Ασκληπιός με ερυθρό οίνο.

Sauvignon Blanc, Ασύρτικο & Chardonnay | Λαμπερό κίτρινο χρώμα, με κυρίαρχες νότες ανθέων και εσπεριδοειδών. Φίνο και λεπτό στο τόμα με ισορροπημένη οξύτητα και αρωματική επίγευση φλούδας περγαμοντου.

Grenache Rouge & Syrah | Χρώμα τριανταφυλλί μειώδεις ανταύγειες. Αρωματικά σύνθετο με νότες από μικρά κόκκινα φρούτα αλλά και γλυκά αρώματα βουτύρου καραμέλας. Πλούσιο και λιπαρό στο στόμα, με ευθύγραμμη οξύτητα που προσδίδει διάρκεια. Τραγανές τανίνες με απαλή και φρουτώδη επίγευση.

Πέρα από τη σειρά Φιλοκτήτης, η Ευάμπελος Γη προσφέρει αξιόλογες επιλογές για κάθε στιγμή της ημέρας.

Merlot, Syrah & Cabernet Sauvignon | Πορφυρό λαμπερό χρώμα με πολυπλοκο αρωματικό προφίλ κόκκινων φρούτων, σοκολάτας και μπαχαρικών. Καλοδομημένα με μαλακές τανίνες και πικάντικη επίγευση. Δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης στη φιάλη για 4-7 έτη.

Sauvignon Blanc | Λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, πολύπλοκα αρώματα εξωτικών φρούτων και λεμονανθού. Στο στόμα συνδυάζει λιπαρότητα και ξηρότητα ενώ έχει μακριά αρωματική επίγευση.

Assyrtiko | Πολύπλοκο κρασί με έντονα φρουτώδεις και γλυκούς αρωματικούς χαρακτήρες. Η μεταλλικότητα στο στόμα του προσδίδει μοναδική φινέτσα. Τραγανή οξύτητα, μεστό στόμα, αρμονική επίγευση και δυντότητα παλαίωσης στη φιάλη για τρία χρόνια.

Chardonnay | Φινετσάτο κρασί με χρυσαφένιο χρώμα. Σύνθετη αρωματική παλέτα που ξεκινά με χαρακτήρες τροπικών φρούτων, μελιού και καταλήγει σε νότες βανίλιας και καπνού. Λιπαρό στο στόμα, με μεγάλο όγκο και διάρκεια, ικανό να παλαιωσει στη φιάλη για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Cabernet & Syrah | Βαθύ πορφυρό χρώμα, με πλούσια αρωματική παλέτα κόκκινων φρούτων του δάσους, βιολέτας, σοκολάτας και μπαχαρικών. Το πλούσιο φαινολικό δυναμικό και η μακρόχρονη παλαίωση του οίνου σε βαρέλια προσδίδουν χαρακτήρα βελούδινο με γλυκιά επίγευση μακράς διάρκειας. Δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης στη φιάλη για 10-12 έτη.

Merlot & Cabernet Franc | Βαθύ πορφυρό χρώμα με ενδιαφέροντα αρώματα, όπως τα κόκκινα φρούτα, κεράσια και φράουλες, με πιπεράτο χαρακτήρα και με νότες από γλυκά μπαχαρικά, έχοντας παράλληλα καλό σώμα και καλοδομημένες τανίνες, αφήνοντας μακριά επίγευση στο στόμα. Δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης σε φιάλη για 10 -12 έτη.

Εσείς ποιο θα επιλέξετε;

Μπορείτε να βρείτε τα μοναδικά κρασιά της «Ευάμπελος Γη» στα Super Market Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε., στα Hellenic DUTY FREE Shop καθώς και σε επιλεγμένες κάβες.

Περισσότερες πληροφορίες στο evampelosghi.gr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα