milica mandic

Μίλιτσα Μάντιτς: Η «χρυσή» Σέρβα που βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο και βλέπει το άθλημα μέσα από τη δημοσιογραφία

Πηνελόπη Γκιώνη

Από το πρώτο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα δημοσιογραφικά θεωρία και την άλλη πλευρά του αθλήματος. Η φοβερή Σέρβα αθλήτρια του τάε κβον ντο, Μίλιτσα Μάντιτς, αφήνοντας την αγωνιστική δράση ξεκίνησε τη δημοσιογραφία και πλέον βλέπει το άθλημα με άλλα μάτια.

Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο (+67κ) Μίλιτσα Μάντιτς, άφησε μία καριέρα γεμάτη χρυσό πίσω της και πλέον παρακλουθεί πλέον τάε κβον ντο από την άλλη πλευρά.

Η θρυλική Σέρβα πρωταθλήτρια (πλέον και Ντγιούριτσιτς, μετά τον γάμο της) άφησε το άθλημα στο οποίο είχε αφιερώσει 20 χρόνια από τη ζωή της με την απόλυτη αποθέωση, ένα δεύτερο χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 ήταν μια γλυκόπικρη στιγμή, καθώς αποχαιρέτησε το άθλημα που αγάπησε και ξεκίνησε μια αποστολή για να βρει την επόμενη κλίση της.

«Το Τόκιο 2020 ήταν η τελευταία μου διοργάνωση με τον προπονητή μου και τους συναθλητές μου. Ήταν πραγματικά συγκινητικό για μένα. Αλλά για πρώτη φορά στη ζωή μου, βρήκα την αληθινή δύναμη μέσα μου απλά να προχωρήσω βήμα-βήμα για να πιστέψω σε όλα όσα είχα κάνει τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα τελείωνα την καριέρα μου έτσι. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό, στο Τόκιο και μετά το Τόκιο»

Το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Μάντιτς ήταν εξίσου πολυπόθητο με το πρώτο της στο Λονδίνο το 2012 - το οποίο τυχαίνει να είναι και το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Σερβίας ως ανεξάρτητο έθνος - και οι ηρωισμοί της στο τάε κβον ντο οδήγησαν το άθλημα σε αλματώδη αύξηση της δημοτικότητάς του στη Σερβία τα τελευταία 10 χρόνια: «Πριν από το Λονδίνο το 2012, κανείς δεν ήξερε για το τάε κβον ντο. Κανείς δεν γνώριζε τους κανόνες. Αλλά μετά το πρώτο μου χρυσό γνώριζαν τα πάντα γι' αυτό! Και αυτός ήταν ένας στόχος για μένα και τον προπονητή μου, να δείξουμε σε όλους στη Σερβία ότι το τάε κβον ντο είναι ένα ωραίο άθλημα που χτίζει καλό χαρακτήρα, ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και είναι για όλους, από το επαγγελματικό μέχρι το ερασιτεχνικό επίπεδο».

Αλλά δεν ήταν μόνο η δημοτικότητα του αθλήματος που άλλαξε στα εννέα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ του Λονδίνου 2012 και του Τόκιο 2020. Η Μάντιτς είχε γίνει από την πρώτη Σέρβα που προκρίθηκε ποτέ για το τάε κβον ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια έμπειρη επαγγελματίας. Περιγράφει τον εαυτό της ως στρατιώτη, κατά τη διάρκεια του Λονδίνου 2012, και σημειώνει πως η ακλόνητη πίστη των προπονητών της στην ικανότητά της να κερδίσει ήταν μια βασική κινητήρια δύναμη. Το Τόκιο ήταν σίγουρα λίγο διαφορετικό: «Στο Τόκιο ήμουν σχεδόν 30 ετών και έχεις και άλλες πτυχές της ζωής σου: την ιδιωτική μου ζωή, την οικογένειά μου και είναι πολύ διαφορετικά. Αλλά όταν πήγα στον τελικό στο Τόκιο, είπα στον εαυτό μου, εντάξει, έχω ξαναβρεθεί εδώ και είναι το ίδιο. Πραγματικά ένιωσα ότι αυτή ήταν η δύναμή μου και αισθάνθηκα πολύ πιο χαλαρή τη δεύτερη φορά».

Η ίδια ήξερε ότι μετά το Τόκιο 2020 ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει από το άθλημα, αλλά αυτό δεν έκανε ευκολότερο το γέμισμα του κενού που άφησε στη ζωή της: «Ειλικρινά, όταν βρίσκεσαι στην κορυφή του ελίτ αθλητισμού είναι σαν ένα είδος εθισμού, στα ύψη της νίκης και της αδρεναλίνης. Η μετάβαση από το Τόκιο σε μια ευθεία γραμμή μηδέν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ναι, μπορείς να επικεντρωθείς περισσότερο στην προσωπική σου ζωή και την οικογένειά σου, κάτι που είναι καταπληκτικό, αλλά εξακολουθείς να χάνεις αυτό το συναίσθημα. Δεν είναι εύκολο για έναν αθλητή πραγματικά και για μένα, ποτέ δεν νοιάστηκα για τα χρήματα ως κίνητρο. Για μένα, το πάθος και η αγάπη για ό,τι κάνω είναι το πιο σημαντικό πράγμα», εξηγεί για τη μετάβασή της.

mendic

Έτσι, όταν ήρθε η ευκαιρία να σχολιάσει το Παγκόσμιο Γκραν Πρι τάε κβον ντο του Παρισιού 2022, η Μάντιτς ήταν έτοιμη: «Έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις ως αθλήτρια αλλά το να βρίσκομαι τώρα στην άλλη πλευρά της κάμερας, ως φίλη τους είναι διαφορετικό. Αλλά μου αρέσει πραγματικά, μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι κοντά στους αθλητές. Για μένα, πρόκειται για μια υγιή κοινότητα. Είμαστε όλοι μια οικογένεια και αυτό είναι το καλύτερο για μένα».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Γκραν Πρι του Παρισιού 2022, η Σέρβα είχε ένα λεπτό για να τα πει με την ανταγωνίστριά της για το χρυσό στο Λονδίνο το 2012, Αν Καρολάιν Γκράφ από τη Γαλλία. Συμπτωματικά, η οποία έγινε επίσης σχολιάστρια για τη γαλλική τηλεόραση όταν αποσύρθηκε από το άθλημα.

Μιλώντας για τους μελλοντικούς της στόχους, η Μάντιτς εξηγεί ότι είναι εδώ για να μάθει και είναι πολύ ενθουσιασμένη που θα σχολίαζε το πρώτο Γκραν Πρι στο Παρίσι: «Θέλω να ξεκινήσω μαθαίνοντας από τους καλύτερους. Νομίζω ότι θα ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι σε αυτόν τον τομέα με όλους τους αθλητές για να συλλέξω γνώσεις και εμπειρίες από την άλλη πλευρά. Πάντα απολάμβανα να παρακολουθώ όλους στην προπόνηση και στον αγώνα, μπορώ πραγματικά να κατανοήσω τον αγώνα τους και το πώς αισθάνονται».

Η δύο φορές μεταλλιούχος σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και τέσσερις φορές σε Ευρωπαϊκό, πρόσφατα έγινε μητέρα στο πρώτο της παιδί.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]